× Pohněme s tím. Společně!

Pavera: EET a zákaz kouření ovlivnily otevírací dobu vesnických hospod

27. 11. 2017

Úbytek hostů a změny otevírací doby u malých vesnických hospod a restaurací – to je podle starosty Bolatic na Opavsku Herberta Pavery (TOP 09) důsledek zákazu kouření. Zavedení elektronické evidence tržeb zatím přímý dopad na podniky nemá. Mnozí podle Pavery ještě čekají, jak se v jejich podnikání projeví nastupující zima. Úbytek hostů či pokles prodeje piva ale zaznamenali i další podnikatelé v pohostinství.

U nás v Bolaticích zatím nebyla vinou EET či zákazu kouření uzavřena žádná restaurace. Rozhodující ale bude první zima, která je po zavedení zákazu kouření čeká. Uvidíme na jaře,“ řekl Pavera. Drobné změny už ale podle něj nastaly. „Před časem většina restaurací u nás otevírala v deset hodin. Otevírací doby se ale posunuly a většinou otevírají až odpoledne. Někteří pak dokonce jen o víkendech a v pátek,“ řekl.

Podle Pavery poklesl i prodej piva. „Je to i posledním zdražením. Lidé si častěji kupují pivo v lahvích,“ sdělil. Pokles prodeje piva potvrdil i jednatel bolatických Technických služeb Pavel Koch. Obecní firma má totiž na starost restauraci Pod Kostelem. „Odhadujeme, že prodej piva poklesl o dvacet procent,“ řekl Koch. Podle něj je na vině hlavně zákaz kouření v restauracích. „Hostů ubylo. Není ani pravda, že by měli víc chodit nekuřáci,“ tvrdí.

Zdroj:ekonomickymagazin.czDatum vydání:20.11.2017 Rubrika / pořad:AktualityAutor:Petr Vrabec

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

Zámecká 488/20