× Pohněme s tím. Společně!

Pavera: Budování cyklostezek je pro obce složitější

25. 1. 2017
Také v tomto roce přibudou po celém Česku další kilometry nových cyklotras. Najít vhodné pozemky je ale pro obce stále komplikovanější. Například na Opavsku už vznikají plány na zasypání příkopů u silnic anebo kácení alejí.

Tyto stezky jsou nutné hlavně pro ty, kteří mají kolo na cestu do práce. A takových lidí je v tomto regionu hodně. Jenže auta jezdí po okreskách i 130kilometrovou rychlostí a cyklista na úzké cestě riskuje. Náročné jako stavba silnic.
Model sousedních Bolatic je trochu jiný. Tady se kácet nebude, zato obec plánuje zasypání silničních příkopů. „Ty příkopy samozřejmě budou uzpůsobeny tak, aby tam byly prostory na zachytávání vody. Příkopy budou srovnány a na nich bude v určité šíři ta cyklostezka,“ popisuje starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09). Doufá, že s nápadem uspěje hlavně při schvalování na úřadech. „Budeme jednat s majiteli těchto silnic, převážně se jedná o Moravskoslezský kraj. Teď se to bude řešit formou studie a budou to cyklostezky podél hlavních cest do Kravař a Dolního Benešova,“ dodává Pavera. Jsou to sice jenom asi dva metry široké pásy, ale přirovnávají náročnost přípravy cyklostezky ke stavbě regulérní silnice. A to ještě nezačali bojovat o dotace.
Zdroj:ČRo - ostrava.cz, Datum vydání:16.1.2017 Rubrika / pořad:aktualne, Autor:Martin Knitl

Osobnosti:
Herbert Pavera