Pacienti v Ostravě zbytečně čekají na nadějnou léčbu

20. 1. 2015

Stovky lidí budou muset úplně zbytečně čekat na nadějnou léčbu a mnohým tak hrozí zhoršení jejich zdravotního stavu i amputace končetin. Novinky v léčbě kmenovými buňkami jsou vědecky ověřené a nesmí je zastavit tahanice politiků, říká poslanec Herbert Pavera, který se kvůli tomu obrátil i na premiéra.

Léčba kmenovými buňkami, která má pomoci pacientům trpícím tzv. diabetickou nohou měla být podle informací ministerstva zdravotnictví již dnes na seznamu výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Stane se tak ale až v průběhu roku. Podle poslance za Moravskoslezský kraj Herberta Pavery (TOP 09) je za tím nátlak politiků z hnutí ANO.

Ministerstvo chtělo nadějnou léčbu při ischemii dolní končetiny zařadit do seznamu (ve formě vyhlášky) již od ledna 2015. Poté však došlo k nátlaku některých poslanců hnutí ANO, následovala politická přestřelka, s nepravdivými údaji, která vedla až ke stažení léčby z připravovaného seznamu výkonů. „I na posledním sněmovním výboru pro zdravotnictví došlo k dalšímu osočování ze strany poslanců ANO, kteří tak zabránili věcné diskusi. Vidím za tím lobbying a závist některých zařízení, která tuto moderní léčbu dosud nezvládla,” míní poslanec Pavera.

Podle poslance je to velmi špatná zpráva nejen pro pacienty Fakultní nemocnice v Ostravě. „Pravděpodobně se touto prodlevou nezabrání minimálně desítkám zbytečných amputací. Odmítám názor, že metoda léčbou kmenovými buňkami není vědecky ověřená. Tým ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kde nyní dokážou pacientům zachránit nohu před amputací, vede doktor Procházka a ten patří mezi světovou špičku specialistů. Metoda se 12 let testovala na stovkách úspěšně léčených pacientů po celém světě,” upozornil poslanec Pavera.

Poslanec poukázal také na finanční stránku problému: “Klasická léčba, která končí ve většině případů uřezanou nohou, stojí kolem 400 tisíc korun. Oproti tomu nadějná léčba kmenovými buňkami byla kalkulována pouze na čtvrtinu. Přineslo by to tedy i značné úspory pro veřejné zdravotní pojištění.”  

Ostrava 15. ledna 2014                        Marcela Masná, manažerka TOP 09 pro Moravskoslezský kraj

Kontakty

Herbert Pavera - 602 754 547

Marcela Masná -  krajská manažerka TOP 09, marcela.masna@top09.cz, 737 209 730

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme