Outletové centrum. Výsledkem je předběžná dohoda.

14. 2. 2018

Naděje na nové napojení outletového centra 

Stavba prvního outletového centra v našem kraji začala, zdaleka ale není jasné, kudy se k obchodům bude přijíždět. Podle plánů měla dopravu k centru zajistit už tak přetížená I/56, proti tomu se ale postavilo Sdružení obcí Hlučínska. A jak se zdá, protest obcí padl na úrodnou půdu. Aktuálně se totiž jedná o napojení centra na dálnici. Minimálně rok ale bude muset dopravu I/56 zajistit, kolapsy tedy hrozí dál. 

Outletové centrum se staví v Přívoze, v bezprostřední blízkosti silnice I/56 a dálnice D1. Přestože stavební práce již začaly, dopravní napojení centra vůbec není vyřešené. O věci jsme nedávno přinesli informace, ve zkratce si ji ale připomeňme. Investor TK Development, který zde centrum staví, původně chtěl, aby se k obchodům sjíždělo z dálnice. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) to ale zamítlo. Takové dopravní řešení by podle něj bránilo plánovanému obchvatu I/56. Zatímco se investor smířil s tím, že se k centru bude přijíždět po I/56, vedení řady obcí na Opavsku se s tím smířit nehodlalo. Silnice je totiž zoufale přetížená již nyní. „Za dané situace bude doprava kolabovat i mimo špičku. Vždyť v outlet centru má být na 800 parkovacích míst,“ vyjádřil obavy starostů předseda Sdružení obcí Hlučínska a starosta Bolatic Herbert Pavera. 

Kraj se hlásí o slovo 

Sdružení obcí Hlučínska tedy začalo jednat, a jak se zdá, jeho volání po jiném řešení bude vyslyšeno. Záležitostí se dokonce začal zabývat kraj, přestože neparegion tří do jeho kompetencí. 

Kromě schůzky svolané krajem už proběhlo i jednání svolané ŘSD. Aktuálně to vypadá nadějně, zdá se, že se centrum na dálnici napojit podaří. Řešení je přes počáteční nesouhlas připraveno hledat i ŘSD. „S průběhem jednání jsme spokojeni. Všichni vyslovili snahu o nalezení řešení. Výsledkem je předběžná dohoda o hledání a nalezení schůdného napojení outletového centra z kruhové křižovatky u dálnice D1,“ řekl Pavera. 

Minimálně rok se bude dál jezdit po I/56 

Nyní je na investorovi, aby připravil studii napojení. Tou se pak bude zabývat ŘSD a ministerstvo dopravy, případně i ministerstvo vnitra. I když ale napojení získá zelenou, provoz na již tak zaplněné silnici I/56 v souvislosti s outletovým centrem ještě pořádně zhoustne. Zatímco nový paprsek vedoucí k centru od dálnice by mohl vzniknout nejdříve na konci příštího roku, outlet centrum se otevře již letos na podzim. Silnice I/56 tak bude dopravu obstarávat rok, možná i více. Nyní budou na tuto silnici navíc vyjíždět nákladní auta ze stavby a další těžká technika. 

Díky aktivitě Sdružení obcí Hlučínska už tento plán nevypadá jako sci-fi.

Zdroj:REGION OPAVSKODatum vydání:13.2.2018 Rubrika / pořad:EkonomikaStrana / zpráva07Autor:(niki)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme