Lukša: OKD je pomníček premiéra Sobotky

16. 9. 2015

Byty OKD mají nové zahraniční majitele. Je otázkou, kdo stojí v pozadí.

Nájemníci bytů jsou čím dál více rozzlobení a premiér Sobotka nadále před problémem utíká. Nyní Sobotka přišel pro změnu s tím, že bude tlačit na nové majitele bytového fondu, aby investovali do oprav zanedbaných bytů. Jsem osobně velice zvědavý, jak při právu na soukromé vlastnictví chce tento tlak skrze výkonnou moc vyvíjet, jedná-li se ještě ke všemu o zahraniční subjekt. Spíše to vypadá, že vymýšlí nějaký způsob, jak svoji osobu postavit do lepšího světla v problému s byty OKD, který se již opakovaně ukazuje navenek. Koneckonců blíží se krajské volby a i nájemníci jsou přece potenciální voliči, jak jinak než ČSSD.

Problém se vine primárně od zásadně špatně koncipované privatizace, jíž měl v roce 2004 právě Sobotka jako ministr financí na starosti. Samotné rozhodnutí privatizovat obrovský bytový fond čítající cca 44 000 bytů do rukou soukromníka je dost sporné, zvláště při tom, že smlouva je patrně koncipována velmi výhodně pro nabyvatele. Normální by bylo, kdyby v té době jako v jiných případech stát nabídl ke koupi byty lidem, kteří v nich bydleli. Bohuslav Sobotka většinou tvrdil, že vše proběhlo v naprostém pořádku. Nicméně věcí se již na základě obžaloby bude brzy věnovat soud a doufejme, že se dozvíme víc, neboť aktéři budou muset začít svá tvrzení dokládat.

Zajímavé zůstávají stále nezodpovězené otázky celé kauzy: Posudek Ernst&Young tvrdí, že privatizovaný majetek měl šestinásobně vyšší hodnotu. Pokud je to pravda, kdo bude odpovědný za mnohamiliardovou škodu, která vznikla České republice? Jak byly zajištěny údajné závazky, jako je prodej nájemníkům za výhodnější netržní cenu, který se dodnes nikdy neuskutečnil? Jakou roli hrál v celé věci Sobotkův přítel Radek Pokorný, který zároveň zastupoval protistranu?

Pavol Lukša, starosta Čeladné, místopředseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme