Kalousek: Tam, kde neplatí zákony pro všechny, začíná totalita

20. 5. 2016

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes v Moravskoslezském kraji navštívil Vědeckotechnický park 4Medical Innovation v Ostravě, který je chloubou českého vědeckého výzkumu. Setkal se také s rektorem Slezké univerzity, starostkou Kravař a odpoledne diskutoval se studenty, podporovateli a členy TOP 09 v Příboře. Zúčastnil se rovněž zahájení festivalu Janáčkův Máj v Ostravě. 

Během návštěvy vědeckotechnického parku stejně jako celý den předsedu TOP 09 doprovázel starosta Bolatic, poslanec a lídr TOP 09 do krajských voleb Herbert Pavera a krajský předseda strany Tomáš Velička. „Je s podivem a je to velká škoda, že zdravotní pojišťovny léčbu kmenovými buňkami nehradí. Přitom je levnější, časově kratší a s nulovou reoperaci, tedy pro zdravotní pojišťovny levnější,“ řekl Miroslav Kalousek v zařízení, které se zaměřuje na transfer základního výzkumu v oblasti buněčné a regenerativní medicíny do praxe. Příkladem je tzv. robotická noha, u níž metodou léčby kmenovými buňkami jsou lékaři schopni zachránit až 80 procent pacientů před amputací.

Během návštěvy předseda TOP 09 také debatoval ve studiu regionální televize Polar na aktuální krajská témata - uzavření OKD a nezaměstnanost. „Problémem není samotná privatizace, ale způsob, jakým bylo OKD zprivatizováno, kdy přešlo do rukou finančního investora a ne do rukou investorova strategického,“ zdůraznil hlavní příčinu problému Kalousek a dodal: „Finanční investor usiluje, jak peníze vytáhnout z firmy, ale strategický investor naopak myslí především na budoucnost firmy. 

 Pro efektivní řešení nezaměstnanosti je podle Miroslava Kalouska nutné se zaměřit na větší podporu aktivní politiky nezaměstnanosti a uvolnit podmínky pro podnikání. Bohužel současná vláda spíše reguluje a svazuje podnikatele. TOP 09 usiluje o to, aby se naopak vytvořil systém a prostor, který bude maximálně vstřícný pro podnikatele a nebude je svazovat zbytečnými regulacemi,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Na společném setkání s rektorem Slezské univerzity v Opavě Pavlem Tulejou a starostkou města Kravaře Monikou Žídkovou se shodli na tom, že nejefektivnějším bojem s nezaměstnaností je právě vzdělanost.

V diskusi s příborskými studenty, podporovateli a členy padaly otázky především na téma demokracie a svobody. „Svobodná země se pozná podle toho, že zde platí právo a platí pro všechny a nejen pro někoho. Kde se tomu tak neděje, tam začíná totalita,“ upozornil Miroslav Kalousek.

Na závěr se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek účastní zahájení Janáčkova Máje v Ostravě, které je pomyslnou třešničkou na dortu jeho páteční návštěvy Moravskoslezského kraje.

                                                                     Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

                                                                     Kontakt: marcela.masna@top09.cz, tel: 00420/737 209 730  

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme