Herbert Pavera na konferenci: Falšování potravin

28. 4. 2015

V minulém týdnu se v Poslanecké sněmovně konala odborná debata na téma “Falšování potravin”, kterou pořádala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci se Zemědělským výborem PSP ČR a Ministerstvem zemědělství.

Souhlasím s tvrzením, že jde o významný problém, na který v důsledku doplácejí spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí.

Ale nejenom spotřebitelé jsou obětí takového jednání. Rovněž producenti kvalitních surovin nemohou v žádném případě konkurovat potravinám, obsahujícím levné náhražky.

Ústřední ředitel SZPI Martin Klanica potvrdil, že se samotný spotřebitel nedokáže efektivně bránit a ujistil, že SZPI bude pokračovat v odhalování podvodů spojených s falšováním potravin i nadále. SZPI již během tří měsíců letošního roku zkontrolovala stovky provozoven a a přes 70 jich zavřela.

Zlepšení stavu kvality potravin by jistě přispělo i definování pojmu “česká potravina” nebo “potravina českého původu”a samozřejmě i pokračování kontrol výrobců i prodejců a případné tvrdé trestání nepoctivých obchodníků.

A co patří mezi nejčastěji falšováné potraviny? Víno, lihoviny, džemy, med, ryby nebo čokoláda. Zajímá Vás, jakým způsobem nepoctiví výrobci postupují? Stáhněte si kratičkou brožuru zde:

http://www.szpi.gov.cz/ViewFile.aspx?docid=1096860

Herbert Pavera
poslanec a odborný mluvčí TOP 09 pro oblast zemědělství

Zdroj: SZPI, Česká televize

Fotografie: Veronika Rejmanová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme