Herbert Pavera: Jak nalákat lidi, aby neměli důvod z regionu odejít

27. 9. 2016

Chybí silnější propojení s firmami

Herbert Pavera TOP 09

Zastavit úbytek obyvatel a udržet mladé lidi v Moravskoslezském kraji je hlavním tématem TOP 09 v nadcházejících volbách. Zavírání dolů a krize hutnického průmyslu připravuje v regionu o práci tisíce lidí. Stejně tak i nedostatek pracovních míst ve firmách využívajících nejmodernější technologie způsobuje odchod mladých lidí z kraje.
A právě v tom vidíme příležitost pro náš kraj. Přivést zde více moderních a perspektivních odvětví, která nebudou tolik zatěžovat ovzduší a životní prostředí a budou založena na nejmodernějších technologiích. A jaké kroky je potřeba podniknout? Především jde o zvyšování vzdělanosti a vytvořit možnosti uplatnit se v těchto perspektivních odvětvích.
Kraj by měl lépe spolupracovat s místními zaměstnavateli, hospodářskou komorou, univerzitní sférou, úřady práce či zprostředkovat stipendia na studium jazyků, které jsou pro konkurenceschopnost v mezinárodním prostředí vskutku klíčové.
Už nyní máme v kraji šikovné studenty s dobrými nápady, o čemž svědčí i četné inovace a patenty studentů zdejších univerzit.
Chybí jen větší propojení s firmami, které by těchto nápadů využily. To je klíčem k tomu, aby mladí nadaní lidé neodcházeli do Prahy nebo zahraničí. Mladým lidem je třeba více ukazovat příležitosti a odvětví, kde se uplatní.

Zdroj: Mladá fronta DNESDatum vydání:26.9.2016 Rubrika / pořad:Kraj MoravskoslezskýStrana / zpráva16

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme