Herbert Pavera: Ať ministr Babiš vydělává peníze férově a bez politiky!

10. 4. 2015

Novela zákona o ochraně ovzduší jako přílepek k zákonu o spotřební dani. Tato novela přímo zvyšuje povinné procento přimíchávaných biopaliv, což zajistí rozšíření byznysu ministra financí Andreje Babiše o miliardy. Jeho firmy obdrží opět větší dotace a ušetří na daních. Jestliže před pěti lety činila podpora bionafty něco přes 700 milionů Kč, tak na letošní rok je rozpočtována na téměř 1,7 miliardy a bude i nadále růst!

Rozhovor

Bolatice – Po někdejších starostech Hlučína – senátoru Janu Voráčkovi a poslanci Pavolu Kubušovi – je v novodobé historii České republiky starosta obce Bolatice Herbert Pavera třetím občanem a vůbec prvním rodákem z Hlučínska, který byl zvolen do nejvyšších zákonodárných sborů. Zkušený komunální politik, jehož naplňuje práce s lidmi, zhodnotil pro Deník své první zkušenosti z vysoké politiky a vyjadřuje se k aktuálním otázkám současnosti.

* Jako člen zemědělského výboru poslanecké sněmovny se intenzivně zabýváte problematikou zemědělství. V poslední době se ve sněmovně kriticky vyjadřujete k nerovnoměrnému rozdělování evropských dotací. Můžete s obsahem své kritiky seznámit i čtenáře Deníku?

Ve sněmovně byla ministrem zemědělství Marianem Jurečkou předložena novela zákona o ochraně ovzduší jako přílepek k zákonu o spotřební dani. Tato novela přímo zvyšuje povinné procento přimíchávaných biopaliv, což zajistí rozšíření byznysu ministra financí Andreje Babiše o miliardy. Jeho firmy obdrží opět větší dotace a ušetří na daních. Jestliže před pěti lety činila podpora bionafty něco přes 700 milionů Kč, tak na letošní rok je rozpočtována na téměř 1,7 miliardy a bude i nadále růst! Nejde jen o „pár desítek milionů korun“, jak situaci zlehčuje sám pan ministr, ale o samotný střet zájmů. Nemám nic proti tomu, aby pan Babiš podnikal a vydělával spoustu peněz. Musí to však dělat férově a bez politiky. V případě jiného politika by média i veřejnost oprávněně požadovala demisi a politik by byl postaven před soud. Jen dodávám, že na podnikání ministra Babiše s lány řepky olejné zaplatí každý daňový poplatník ze své kapsy pětistovku. České zemědělství dosáhlo loni rekordního zisku. Bylo by ale zajímavé zveřejnit čísla, jak se na tom podílejí malí a střední zemědělci a rodinné farmy v porovnání s velkými podniky agropotravinářského komplexu. Například na Osoblažsku…

Nedávno jste osobně upozornil premiéra Sobotku na zdlouhavé zavádění léčby pacientů s tzv. diabetickou nohou kmenovými buňkami, když léčba kmenovými buňkami by veřejnému zdravotnímu pojištění přinesla čtvrtinové úspory. Podařilo se vám dosáhnout nějakého dynamického posunu v této záležitosti?

Ano i ne. Po mém vystoupení v prosinci 2014 ve sněmovně se zvedla obrovská vlna zájmu o tuto problematiku, kterou s velmi dobrými výsledky řeší v ostravské Fakultní nemocnici. Diskutovalo se nejen ve sněmovně, ale i v odborných kruzích. A právě drtivá většina odborníků tento nový způsob léčby podpořila. Pouze zástupci České lékařské společnosti se zatím staví k léčbě diabetické nohy pomocí kmenových buněk odmítavě. Věřím, že ministr zdravotnictví Němeček právě na základě podpory moderní léčby většinou odborníků zařadí léčbu diabetické nohy kmenovými buňkami do úhradové vyhlášky. Vždyť tato léčba je mnohem levnější než klasická léčba (100 tisíc Kč oproti 400 tisíc Kč!) a dosavadní úspěchy léčby dávají nemocným obrovskou naději na záchranu končetin a vyléčení.

* V úterý 24. března jste byl společně se svou kolegyní Markétou Adamovou (TOP09) hostem na opavské konferenci Studentského politologického fóra o důchodové reformě, kterou spolu se studenty moderoval rektor Slezské univerzity v Opavě Doc. Ing. Pavel Tuleja. Jak vnímáte problematiku reformy penzijního systému?

Je nezbytné, aby si každý mladý člověk spořil na důchod. Vezměme si příklad z občanů sousedního Německa, pro které je zcela běžné, aby si spořili na stáří… Je třeba ale připustit, že mnozí naši spoluobčané vyžijí ze svého platu jen tak tak a na penzi už nemají z čeho odkládat. Důchody by měly zůstat odstupňované podle výdělku, jako je tomu dnes, kdy lidé s větším výdělkem „solidárně“ přispívají ze svých platů větším dílem do důchodového systému.

* V současnosti až překvapivě tiše a bez zájmů médií probíhá návrat církevního majetku. Církev dostává zpět nemovitosti, které jí stát zabavil během komunistického panství. První dojmy z církevních restitucí však budí rozpaky. Vy osobně jste se byl podívat v opavském minoritském klášteře. Dříve městem a univerzitou využívané prostory nyní zejí prázdnotou a zdejší duchovní tápou, co si s majetkem mají počít. Nemáte obavy, že církve převzetí majetku ne všude zvládnou a některé historické nemovitosti začnou chátrat?

Jsem velkým zastáncem navrácení církevního majetku církvím, protože co bylo ukradeno, má být vráceno. A jsem přesvědčen, že církve vrácený majetek využijí v souladu s tradicí. Vrátí se k rozvoji svého poslání z minulosti, tedy k péči o slabé, nemocné a také k péči o vzdělání občanů. Připouštím, že církve mohou mít a mají s některým získaným majetkem zpočátku problémy, jak jej využít. Navrácení majetku se někdy totiž zbytečně i schválně protahuje, a pokud církve neví, kdy jim majetek bude převeden, zákonitě nejsou na jeho využití připraveny. Věřím, že je otázkou času, kdy najdou především pro své nemovitosti, a to i v Opavě, smysluplné využití. Nápomocny by jim v tom měly být města, obce a další organizace.

* Sedmnáct let jste aktivní v komunální politice, poslední rok a půl také v parlamentu. Vždy vás naplňovala práce s lidmi – nechybí vám ve vysoké politice kontakt s běžnými občany?

Nechybí, protože jsem s občany i nadále v častém kontaktu jako starosta obce Bolatice a předseda Sdružení obcí Hlučínska. Hovoříme spolu i o problémech velké politiky. Díky tomu, že jsem se stal poslancem, se občané více zajímají o činnost poslanců, sledují přenosy z poslanecké sněmovny. Občané mě mohou navštívit i v mé poslanecké kanceláři v Ostravě na Vítkovické ulici 1. Protože jsem z Hlučínska a mám velmi úzký vztah k Opavsku, organizuji i setkání s občany z Opavska v Opavě. Na přelomu dubna a května se uskuteční další z opavských setkání, tentokráte se zajímavými osobnostmi z Opavska, popř. s odborníky, kteří mohou lidem sdělit zajímavé informace o zdraví, ekonomice, důchodové reformě a tak dále.

10.4.2015 Frýdecko-místecký a třinecký deník str. 13 Zpravodajství

Osobnosti: Herbert Pavera