Chyby ministerstva financí zaplatíme my všichni

18. 12. 2017

Velmi mě zneklidňovala zastírací a náhradní témata, která se řešila před volbami. Drahé máslo, lithium, migrace, islám atd. Z předvolební diskuze se zcela vytratilo základní právo na svobodu, na svobodu si vytvořit svou vlastní budoucnost a s tím související právo na svobodné podnikaní. Po volbách se řeší zase úplně jiné záležitosti, proto mě zcela drtí skutečnost, že utichla problematika   sporných zajišťovacích příkazů.

Opavskou firmu FAU s třiadvacetiletou historií, která vlastnila sklad pohonných hmot v areálu přerovské Prechezy z Babišova holdingu Agrofert, zlikvidoval neoprávněný zásah finanční a celní správy uvalením zajišťovacích příkazů celkem na 758 milionů. Kvůli údajně nezaplacené dani z přidané hodnoty za prodej pohonných hmot v roce 2016 skončila firma v likvidaci.

V září společnost FAU už podruhé uspěla u Krajského soudu v Ostravě s žalobou proti zajišťovacím příkazům. Pokud i Nejvyšší správní soud rozhodne, že finanční úřad i celníci vydali zajišťovací příkazy nezákonně, bude zřejmé, že byl nezákonný i celý postup ze strany státu. To ale už nic nezmění na tom, že insolvenční správce nyní hledá nájemce skladu pohonných hmot zkrachovalé FAU, který bude později v rámci insolvenčního řízení na prodej. Postup byl v řadě dalších kauz podobný. Na obchodníka si finanční správa došlápla přes zajišťovací příkazy. Obstavila mu majetek a během pár hodin ho zlikvidovala.

Ministr financí Pilný se omluvil firmám, které finanční správa neprávem zlikvidovala zajišťovacími příkazy. Dle mého názoru je to nejvíc šokující záležitost posledních let. Skutečnost, že finanční správa toto dělala, je neuvěřitelná! Stát neprávem likvidoval firmy! Prozatím 19 firem u soudů uspělo (rozhodnutí finanční správy bylo zrušeno), což znamená, že až 27 procent žalob, prozatím vyřízených, bylo úspěšných!

Pokud přihlédneme ještě k nečinnosti finanční správy před machinacemi s korunovými dluhopisy, zřetelně vidíme, co znamená řídit ministerstvo jako firmu. Jak to asi bude vypadat, když tentýž člověk bude řídit celý stát jako firmu?

Firma FAU podala u soudu 13 žalob na složky státu. O několika už soud rozhodl v její prospěch. Za zrušení bezproblémové bonitní firmy, která za posledních deset let na daních odvedla státu 17,8 miliardy korun, bude žádat náhradu škody, která bude přesahovat částku jedné miliardy. A tady už vidíme dopad této nepravosti na každého občana. Tuto škodu pochopitelně stát uhradí z rozpočtu, a tedy my všichni obyčejní plátci daní.

Roman Strzondala

předseda regionální organizace TOP 09 v Karviné

Kontakt:

Marcela Masná – krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

e-mail: marcela.masna@top09.cz

tel: 00420/737 209 730

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme