Spor o velvyslance: Tondu, nebo Frantu?

24. 4. 2013

Vážení občané,

Tondu, nebo Frantu? Ne, vybírat velvyslance určitě takhle snadné není. Naopak, diskuse o tom, kdo bude v zahraničí prosazovat zájmy České republiky, jsou a vždy byly obsažné. Vedly se však profesionálně, v tichosti, nekomplikovaly práci budoucím velvyslancům ještě před tím, než byli vysláni do státu svého působení.

Hrad tuto praxi nedávno změnil, přesunul debaty o velvyslancích nejen do médií, ale, jak se ukazuje, dokonce do zahraničních médií. Je nezbytné vnímat tyto náznaky jako o snahy o prosazování prezidentského systému. A je nutné před nimi naši demokracii chránit.

Co si o situaci myslí Karel Schwarzenberg?

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) v reakci na slova prezidenta Miloše Zemana, že se na nových velvyslancích dohodne s premiérem a šéfa Černínského paláce tak vyšachuje, prohlásil, že by tento krok znamenal konec vlády.

Schwarzenberg nevěří, že by to premiér Petr Nečas (ODS) udělal. Byl by to totiž konec jeho kabinetu, protože by podle Schwarzenberga TOP 09 z vlády odešla a už ji nepodporovala.

„Pan premiér si musí uvědomit, že by to byl jeho poslední akt coby premiéra. A neodešel bych jen já – to by nikomu nevadilo – ale celá strana by odešla z koalice i z vlády," řekl Právu Schwarzenberg.

Vykládat ústavu tak, že při jmenování velvyslanců je ministr zahraničí nepotřebný, není podle něj možné. „To bych si mohl vzít sinekuru (důchod z úřadu bez povinností, pozn. red.) a vůbec nepracovat, protože by to bylo zbytečné. Když nemá ministerstvo zahraničí zásadní vliv na jmenování velvyslanců, tak mu berou nástroje jeho politiky. To je nesmysl," podotkl šéf diplomacie.

Zeman o možnosti dohodnout se na velvyslancích jen s Nečasem mluvil pří státní návštěvě Rakouska. „Věřím, že tyto spory budou brzy ukončeny. Ústava říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Buď se dohodnu s ministrem zahraničí, anebo se dohodnu s panem premiérem," řekl Zeman ve Vídni na společné tiskové konferenci se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem.

Zeman se Schwarzenbergem se již delší dobu přou o jmenování velvyslanců. Schwarzenberg odmítl Zemanův návrh, aby se velvyslankyní na Slovensku stala bývalá první dáma Livie Klausová, Zeman zase dosud neschválil Schwarzenbergovy adepty do jiných diplomatických postů.

TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme