Rozdělené Polsko aneb proti čemu se vlastně protestuje?

31. 10. 2020

Rozdělené Polsko aneb proti čemu se vlastně protestuje?

Už za pár hodin proběhnou nejenom ve Varšavě další protesty, které rozpoutal výrok loutkového Ústavního soudu, dle kterého jsou skoro všechny potraty ilegální (kromě přerušení těhotenství z důvodu ohrožení života matky, incestu a znásilnění). Tímto výrokem ÚS, který tvoří soudci sympatizující s vládní stranou Právo a Spravedlnost (PiS), padlo křehké příměří ohledně práva na potrat, které trvalo celých 27 let mezi liberální opozicí a ultrakonzervativní vládou podporovanou katolickou církví. Připomeňme jen, že současné křehké příměří bylo uzavřeno roku 1993, kdy byl přijat zákon o plánování rodiny a Kaczyńského PiS se již v minulosti se několikrát pokoušen tento stav změnit.

Protestuje se jen proti právu na potrat? Nemyslím si.

Další pokus, jak zpřísnit už tak přísný zákaz potratů v Polsku, ležel u ÚS více než rok. Proč zrovna rozhodl den, po zákazu shromažďování se z důvodu pandemie COVID-19, je zcela jasný. Kaczyński si myslel, že lidé už jsou vystrašení a nebudou mít odvahu protestovat. Nutno dodat, že z pohledu judikatury ÚS soud nemohl rozhodnout jinak. Jak ale docela trefně poznamenala jedna bývalá ústavní soudkyně: „Vážený, nestranný a respektovaný soud, nemá rozhodovat jen podle judikatury, ale má také předvídat, co jeho rozhodnutí způsobí ve společnosti a vnímat další společenské aspekty.“ Bohužel, zrovna tento loutkový ÚS nemá potřebnou autoritu, aby podobné záležitosti vnímal. Kaczyński se podle všeho přepočítal a nečekal tak ostrou reakci společnosti.

V Polsku se už ale neprotestuje jen proti rozhodnutí ÚS, ale obecně proti vládě. Koneckonců i hlavní organizátoři těchto protestů požadují demisi vlády. Frustrace lidi s ultrakonzervativní vládou podporovanou katolickou církvi už je natolik velká, že toto nešťastné rozhodnutí loutkového ÚS pouze spustilo to, co ve vzduchu viselo už dlouhou dobu. Připomeňme jen, že za poslední půlrok, který už je tak dost obtížný z důvodu pandémie, stihla vláda označit komunitu LGBT+ za nelidi nebo horší lidský druh, naštvat horníky, zemědělce a teď dokonce chce vzít ženám právo rozhodovat se o svém životě.

Jaroslav Kaczyński, unavený lídr.

Také předseda největší vládní strany PiS pomalu ztrácí půdu pod nohami. Kdysi silný charismatický lídr se začíná dopouštět velkých chyb. Nechal až příliš vyrůst svého malého koaličního partnera Solidární Polsko Zbigniewa Ziobry, který mu teď jako ministr spravedlnosti a zároveň jako generální prokurátor pořádně zatápí. Bohužel, zbavit se ho, díky jeho funkci není snadné, a tak musel přistoupit k rekonstrukci své vlády a v určitých bodech ustoupit i velmi radikálnímu nacionalistickému Solidárnímu Polsku. To, že Kaczyński ztrácí kontrolu bylo dobře vidět na jeho reakci na současné protesty. Dle mého názoru kdysi by se zalekl, hodil zpátečku, zkusil uklidnit situaci a své cíle by zkoušel dosáhnout jinými prostředky. Teď celý nervózní prakticky vyhlásí válku svým odpůrcům.

Jak to dopadne? Buď ultrakonservitivním katolickým nebo moderním evropským státem.

Dle mého názoru teď Polsko čeká velmi náročné období, které buďto skončí pádem Kaczyńského vlády nebo tím, že se z Polska stane ultrakonservativní katolický stát.

Pevně věřím, že pro Polsko to dopadne dobře. Každopádně držím palce ženám, držím palce Polsku!!!

Bogdan Dal

Člen TOP 09, RO Frýdek-Místek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme