President Zeman od voleb svou linii drží

24. 6. 2013

V presidentských volbách Miloš Zeman, tehdy ještě jako kandidát na presidenta, ukázal, že pro vítězství je schopen své osobě poskytnout i výhodu založenou na pokřivené, popř. i nepravdivé informaci. A aby se mu snadněji vítězilo, sjednotil si své podporovatele do strany nesoucí jeho jméno - SPOZ. Po svém zvolení presidentem začal z této strany personálně čerpat své spolupracovníky.

Nyní v době premiéra Petra Nečase v demisi hraje Miloš Zeman, dnes již president, zase svou další hru, a to hru na tzv. vládu odborníků. Vláda odborníků je nic neříkající termín, správně lze takovouto vládu označit jako vládu úřednickou. Posuzovat na Frantovi nebo Pepovi, zda je, či není odborník, nedává žádný smysl, protože není podle čeho posuzovat. Jakékoli podobné posouzení je vždy jen subjektivním posouzením závislým na posuzovateli právě proto, že výběr do jakékoli vlády se u nás neprovádí žádným výběrovým řízením s předem danými parametry.

Nynější vládní krize není krizí koaličních stran, ale pouze politickou a hlavně osobní krizí předsedy vlády Petra Nečase. Žádný další člen vlády ani parlamentu není touto krizí zasažen. Snaha o zatahování koaličních stran se svými poslanci do této krize s cílem udělat z ní krizi parlamentní, je snahou otočit politické dění v naší zemi směrem k presidentově představě řešení. Presidentova linie, kdy SPOZ ještě  potřebuje nabrat politické body, se může realizovat právě prostřednictvím aktivit presidenta Miloše Zemana a sympatizantů nebo členů SPOZ najmenovaných do úřednické vlády. Presidentovi Miloši Zemanovi stojí za to, aby tato případná úřednická vláda trvala i jen 3 měsíce. Aktivita této vlády bude vlastně volební kampaní ve prospěch strany presidenta Miloše Zemana - SPOZ.

Případným vstupem SPOZ do parlamentu získá president Miloš Zeman další nástroj, jak úspěšněji držet linii představy svého vládnutí přibližující se presidentskému systému, byť to bude na nejzasší hraně výkladu ústavy.

Volič, který má rád všemu znalé, rázné a dominantní politiky a jejich jednoduchá řešení, si nyní může k výběru již existujících nekonformních stran přidat bezpochyby stranu presidentskou – SPOZ.

Jaroslav Moureček, TOP 09 Ostrava-Jih
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme