Pavera: Vím, že to byly dobře investované peníze

Bezplatná právní poradna v Opavě pomáhá občanům

17. 5. 2023

Vážení přátelé,

před časem jsem oznamoval znovuotevření bezplatné právní poradny na Dolním náměstí v Opavě. Jsem rád, že je více způsobů, kterými mohu pomáhat svým spoluobčanům a když se ohlédnu za prací, kterou poradna vykonala a která mnohdy změnila lidem život, vím, že to byly dobře investované peníze. 

Jsem na práci celého týmu velmi hrdý. Pro ty z vás, kteří by se zajímali o to, jak poradna funguje, je níže krátký rozhovor se mnou.

Pane senátore, jak to vlastně celé funguje?

Jednoduše. Každé pondělí po obědě jsou u mě v kanceláři právníci, kteří řeší konkrétní dotazy. Obvykle vysvětlí, na co má tazatel právo a na co ne, a nabídnou možnosti, jak by se problém dal řešit, případně kolik by je to mohlo stát peněz nebo zda je šance získat bezplatného advokáta.

Tahle právní kancelář je tedy opravdu zadarmo?

Pro lidi, kteří potřebují pomoc, ano, ale jinak nic není zadarmo. Za práci se platí, v mém případě to stálo více než půl milionu korun. Vždy jsem to považoval za správně investované peníze.

S čím za Vámi do kanceláře lidé přicházejí?

Poradna nejčastěji řeší problémy v oblasti exekuce, výpovědi, sousedských problémů, ale i dědictví nebo nájemního bydlení. Prostě, co život přinese. Jako například starší dáma, která měla rodinné problémy s jedním ze svých tří synů. Paní byla ve věku, kdy zvažovala, co nadále bude s jejím majetkem. Kvůli hodně problémovým vztahům s jedním ze synů, paní nechtěla, aby tento syn po ní dědil nemovitý majetek - byt. Vše se povedlo a díky poradně celá rodina předešla sporům o dědictví.

Mění se ty dotazy? Přece jen pět let je dlouhá doba.

Ne významně. Ale v poslední době jsme řešili problémy i s vyplácením mezd. Například tu byl pán, kterému zaměstnavatel neposílal mzdu a na adrese pracoviště byl nekontaktní. Doporučili jsme, pokud dluží déle než 15 dnů od data splatnosti pracovní poměr ukončit okamžitě a aby se obrátil na úřad práce.

Těch příběhů lidí je určitě mnoho, našel byste něco, co je spojuje?

Důležité je nečekat a přijít. Jinak se to, co se původně zdálo jako maličkost, může vyvinout v mnohem větší problém.

Kancelář najdete na adrese: Dolní náměstí 17/9 v Opavě (Obchodní dům TIPA). Právní poradna funguje každé pondělí mezi 12:30-14:30. Své dotazy můžete posílat i on-line na herbert@herbertpavera.cz.
 
Bezplatná právní poradna v kostce aneb s čím Vám mohou právníci odborně poradit:

  • problematické nájemní nebo pracovní vztahy,
  • exekuce a oddlužení,
  • rozvody a vypořádání společného jmění manželů,
  • výživné na nezletilé děti,
  • sousedské spory,
  • pravidla hospodaření spoluvlastníků
  • popřípadě se pokusí odpovědět a poradit i na další problémy.

Váš Herbert Pavera
Senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme