Pavera: Chci nabídnout svou pomoc rodinám obětí nehody

27. 7. 2015

Velká tragédie a zároveň velká bezohlednost. Po sedmi letech se stalo v našem kraji další železniční neštěstí. Navíc je to druhá velká železniční nehoda na stejné trati a ve stejném městě. Před sedmi lety vlak EuroCity narazil v rychlosti 90 kilometrů za hodinu ve Studénce na Novojičínsku do spadlé mostní konstrukce. Nehoda si tenkrát vyžádala osm mrtvých a více než 70 zraněných .
Ve středu v ranních hodinách Studénka zažila další velkou železniční tragédii se třemi zmařenými životy.
Smutek sdílím o to víc, že Pendolinem na této trati jezdím pravidelně. Je pro mě naprosto nepochopitelné chování řidiče, který i přes červenou signalizaci vjel na železniční přejezd, a tímto svým nezodpovědných chováním ohrozil sebe, ale především životy stovek lidí. Výsledkem jsou zcela zbytečně ztracené tři lidské životy a nejméně sedmnáct zraněných.


Ve většině případů železničních nehod jde o selhání lidí. O to víc mě celá tragédice zasáhla, neboť ve vlaku byli lidé z našeho kraje. Nikdo z nás si neumí představit, jak těžké chvíle prožívali rodiny a příbuzní, kteří měli ve vlaku své blízké. Minuty, ne-li hodiny nekonečného čekání, nejistot, stresu, aby se dozvěděli víc o stavu svých blízkých. V takových situacích si člověk uvědomí, že vše je neskutečně pomíjivé. A že to nejdůležitější co máme, je naše zdraví a šťastná rodina.

Bude nezbytné, aby se důsledně vyšetřila příčina celého neštěstí. Zároveň je potřeba důkladně prověřit, jestli jsou naše železniční přejezdy a koridory bezpečné. Zároveň je ale nutné co nejpřísněji a důsledně postihovat řidiče, kteří porušují dopravní předpisy
nejen na přejezdech, neboť v těchto případech nepomůže sebelepší bezpečnostní opatření. Těmito kroky bychom do budoucna mohli alespoň částečně zabránit zbytečným ztrátám na lidských životech.

Tato tragédie obrovským způsobem zasáhla do života všech pozůstalým a v tuto chvílí je potřeba, abychom poskytli maximální pomoc a oporu všem zraněným a jejich rodinám. I proto chci
i já osobně rodinám obětí nehody vyjádřit nejen upřímnou soustras, ale rovněž jako jejich poslanec jim nabídnout také svou pomoc.

Herbert Pavera, starosta Bolatic, poslanec TOP 09 za Moravskoslezský kraj

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme