Markéta Pekarová Adamová a poslanci v Ostravě: debaty se studenty, setkání s ženami podnikatelkami a návštěva inovativních firem

28. 4. 2023

V pátek 28. dubna 2023 navštívila Moravskoslezský kraj předsedkyně Poslanecké sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v doprovodu poslanců Matěje Ondřeje Havla a Miloše Nového a senátora Herberta Pavery. V průběhu celého dne navštívila zástupce neziskového sektoru, inovativní startupy a sešla se s inspirativními a úspěšnými ženami kraje. Poslanci debatovali s opavskými středoškoláky.

Dopoledne Pekarová navštívila Mobilní hospic Strom života v Novém Jičíně, který poskytuje zdravotní hospicovou službu, terénní odlehčovací službu a odborné sociální poradenství. „Mobilní hospic Strom života působí napříč celým regionem. Je obdivuhodné, s jakým nasazením a obětavostí personál hospice pracuje a pomáhá tak pacientům i jejich rodinám ulehčit těžkou životní situaci.“

Poté se Pekarová sešla s úspěšnými a inspirativními ženami Moravskoslezského kraje z oblasti podnikání, kultury, školství či neziskového sektoru: „Setkání se ženami, které jsou úspěšnými profesionálkami ve svých oborech bylo obohacující a inspirativní. Zároveň jejich zpětná vazba směrem k nám je velice důležitá. Hovořily jsme například o tom, s jakými překážkami se podnikatelky ve svých oborech potýkají a jak jim můžeme vyjít vstříc.

Poslanci Matěj Ondřej Havel a Miloš Nový dopoledne debatovali se středoškoláky v Opavě. Studenti se zajímali o legislativní proces, každodenní práci poslance, ale například i o boj s dezinformacemi.

Návštěva kraje se uskutečnila v rámci roadshow TOP 09, která představuje nový program 4E, jehož vizí je Česká republika jako stát, který je pevnou a sebevědomou součástí evropských struktur. Zároveň klade důraz na životní prostředí, ekonomickou prosperitu i svobodu jednotlivce. Odpolední program byl proto zaměřen na inovativní startupy.

Firma NIL Textile bojuje proti znečišťování ovzduší a spotřebě vody vlastní ekologickou značkou cirkulárního oblečení. „Příběh firmy NIL Textile je fascinující. Vývoj nových technologických postupů ve spolupráci s univerzitami, který vede ke skutečně udržitelnému textilu je cesta, která stojí za to. Udržitelnost není jen módní trend, je to naše odpovědnost vůči budoucím generacím,“ popsala Pekarová.

Dalším navštíveným startupem byla firma Invent Medical, která se zabývá vývojem a výrobou 3D tištěných zdravotních pomůcek. „Díky 3D tisku dnes tento technologický startup dokáže vyrobit zdravotní pomůcky, které výrazně ulehčují život pacientů.

Jak uvedla Pekarová: „Ostrava, potažmo celý Moravskoslezský kraj, je regionem s velkým potenciálem. Vznikají zde nové inovativní firmy, které nás jako společnost posouvají dopředu a zároveň kladou důraz na udržitelnost a společenský dopad.

Hana Bláhová, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme