30. 7. 2020

Prázdniny jsou v polovině, mnoho lidí se letos vydalo na cesty po vlastech českých, moravských a slezských. Naše krajská organizace TOP 09 se chystá na Mars, dostala totiž od svého člena, astrofyzika Romana Strzondaly, jako dárek k 10. narozeninám letenku na Mars.

Jak jste možná zaznamenali, dnes startovalo marsovské vozítko Perseverance. Po úspěšném startu čeká sondu sedmiměsíční cesta k planetě Mars. Jde o misi Mars Rover 2020. Sondu má vynést raketa Atlas V.  Vozítko bylo pojmenováno Perseverance („Vytrvalost“). Jedná se o nejočekávanější start kosmické sondy letošního roku. Rover Perseverance bude na povrchu Marsu mezi jiným hledat stopy případného dávného života a má také nasbírat vzorky, které by měly být následně dopraveny na Zemi.

Zajímavým doplňkem mise je testovací dron (robotická helikoptéra) nazvaný Ingenuity (Důvtip) – který je přimontován na břiše vozítka Perseverance. Půjde o první vrtulník, jenž by měl vzlétnout v tamní řídké atmosféře.

Když jsem si před dvěma lety v Bulletinu NASA přečetl článek o akci Send Your Name to Mars, bylo rozhodnuto. Na Mars symbolicky poletí TOPka. Mým dárkem k 10. výročí vzniku TOP 09 je palubní lístek na let na Mars. Na kostře roveru Perseverance jsou upevněny tři čipy se jmény všech (10 932 295 Explorers), kteří se rozhodli poslat své jméno nebo název instituce na cestu na Mars a tímto způsobem zanechat poselství pro budoucí generace. Mezi průzkumníky z celého světa je tak uvedena také TOP 09 a krajská organizace TOP 09 MSK.” Říká k dárku Roman Strzondala a dále dodává: “V TOPce podporujeme vědu a výzkum jakožto faktory, které rozhodují o prosperitě naší země v budoucnosti. Nikde jinde, než v kosmonautice není vidět tak úzkou spolupráci vysokých škol s průmyslem, s vědeckými institucemi a soukromými subjekty.“

Markéta Čuříková

Krajská manažerka TOP 09 MSK

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme