Delegáti z našeho kraje aktivně vystupovali na programové konferenci TOP 09

9. 11. 2022

Celkem jedenáct delegátů z Moravskoslezského kraje se účastnilo programové konference TOP 09, která se uskutečnila v sobotu 5. listopadu 2022 v Praze. Konference si kladla za cíl aktualizaci programu a jasné definování budoucího směřování strany. Delegáti se podle svého zájmu a profesní odbornosti účastnili jednotlivých sekcí konference – zahraniční politika, EU a bezpečnost, dále zdravotnictví, ekologie a energetika nebo věda, výzkum, inovace a školství.

Delegáti z našeho kraje aktivně vystupovali v jednotlivých sekcích se zajímavými příspěvky a podněty do diskuse.

V sekci zahraniční politika vystoupil předseda regionální organizace TOP 09 Ostrava Michal Brabec se svým příspěvkem k potírání ruského vlivu u nás:

„Roky bylo veřejným tajemstvím, že ČR je rejdiště ruských a čínských špionů a ani dnes nejsme schopni trestat špiony, které odhalíme. S tím musíme něco dělat! Jednou z cest je posílení role tajných služeb v trestním řízení. Musíme také otevřeně pojmenovat organizace a jednotlivce, kteří se buď za peníze nebo ze zlého úmyslu podíleli a podílejí na šíření ruského vlivu u nás.“

K tématu energetiky z pohledu Moravskoslezského kraje se vyjádřil Daniel Minařík, zmocněnec kraje pro rozvoj vodíkových technologií v MSK a někdejší energetický manažer města Ostravy: 

„V Moravskoslezském kraji se snažíme o implementaci vodíku, například v městské a regionální hromadné dopravě. Vidíme zde jasné a silné propojení na evropskou agendu v mnoha oblastech. Průmysl v našem kraji hledá nové směry svébytnosti v silně konkurenčním prostředí EU a vodíkové technologie mu tuto možnost určitě nyní nabízejí. Stejně tak dobře může být budoucí vodíková ekonomika i klíčovou rozvojovou oblastí i pro celou ČR.  

V sekci výzkum, vývoj, inovace a školství jsme také měli silné zastoupení. Vysokoškolský pedagog Petr Polák zmiňoval nutnou reformu vysokého školství u nás. Středoškolský pedagog, místopředseda krajské organizace TOP 09 Pavel Netušil upozornil na snahu nevést děti jen k biflování znalostí, která ale s sebou nese snižování znalostí studentů. Tímto vyvstala otázka do diskuze, jak nalézt vhodný kompromis, tu správnou míru mezi biflováním znalostí a osvojením si dovedností.

Závěrem programové konference určilo vedení TOP 09 budoucí směřování strany. Pod heslem „vyvést zemi z krize“ si strana definovala tři jasné pilíře svého směřování, jednoznačnou proevropskou a prozápadní orientaci, ekonomickou erudici včetně podpory přijetí eura a ochranu životního prostředí a boj s klimatickou změnou.

HANA BLÁHOVÁ, KRAJSKÁ MANAŽERKA TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme