Chyba levice v presidentských volbách ?

1. 7. 2013

Levice se v presidentských volbách v lednu letošního roku přiklonila na stranu Miloše Zemana. Myslela si, že když tímto přístupem země získá levicového presidenta, pak ten bude levici stranit. Vypadá to, že se levice přepočítala, a to zcela zásadně.

Miloš Zemen vždy rád používá impresivní výrazy - jako například „žijeme ve spálené zemi“ a nalákal svou tehdejší argumentaci spoustu voličů a aby je „ochránil“, tak se spojil s hlavním žhářem - Opoziční smlouvou. I dnes žije Miloš Zeman v naději, že občané této země již zapomněli na privatizaci Mostecké uhelné za jeho premiérování,  kdy byla dle dnešního sdělení švýcarské prokuratury okradena nejen  ČR, ale i samotní zaměstnanci této společnosti. Tento „skvělý“ premiér a současný president zapomněl, že rozhodnutím jeho vlády o uplatnění 100 % záruk ČR v případě pádu IPB (Investiční a Poštovní banky),  byl bance ČSOB doslova přes noc předán její největší konkurent,  což stálo nás daňové poplatníky stovky miliard korun. Obě tyto kauzy se udály za vlády tehdejšího levicového premiéra Miloše Zemana. Nyní zase rád zbavuje tuto zemi Nečasovy vlády a ve prospěch strany SPOZ se rád zbaví časem i ČSSD. Koneckonců za presidentskou volbu v roce 2003 jim má co „vracet“.

Strana SPOZ sice sama sebe deklaruje k lidovosti a levicovosti, ale prakticky je to strana ve vlastnictví Miloše Zemana. A tady je otázkou, zda levicovost této strany není jen volební nálepkou. Spíše to vypadá, že praktickým programem této strany a jejího zakladatele je uchopení moci jakýmikoli "demokratickými" prostředky a k tomu Miloš Zeman nyní přispívá svým nejdůležitějším právem - jmenování premiéra Jiřího Rusnoka.

Sociální demokraté, kromě toho, že jim Miloš Zeman a Jiří Rusnok nyní "kradou" jejich VIP členstvo do vznikající prozatimní vlády, se dostali do paniky, protože se jim zhroutil jejich plán. Předpokládali, že budoucí volby, ať předčasné nebo v řádném termínu, vyhrají a automaticky se jejich předseda stane nový premiérem. Nyní prozřeli, protože pochopili, že "jejich" levicový president vůbec nebere vážně zvyklost jmenovat premiéra podle výsledku voleb a rozložení sil ve sněmovně. Naopak spíše pochopili, že president Miloš Zeman a strana SPOZ je tady k tomu, aby vznikly nové zvyklosti, tzv. zvyklosti Miloše Zemana.

Sociálním demokratům zbývá pochopit ještě jednu věc. Kandidáta na presidenta Karla Schwarzenberga měli za nepřijatelného kandidáta. Nepochopili ovšem, že je lépe raději mít za presidenta člověka, třeba z k nim opoziční politické strany, celý život dodržujícího demokratické postupy, než kandidáta, který se sice tváří jako kamarád a hodně toho namluví a naslibuje, ale nakonec se rozhodne jen podle svého prospěchu, aniž ho nějak tíží dodržení demokratických zvyklostí. Až po případně vyhraných nových volbách sociální demokracií si ta bude dělat ambice na vládnutí a tyto ambice se jí nenaplní, protože premiéra opět budeme mít z úplně jiného okruhu lidí, pak začne sociální demokracie definitivně odpočítávat proces svého pohlcení stranou SPOZ. Vždyť ten nejlepší předseda ČSSD v historii byl přece jen Miloš Zeman a není přípustné, aby nějaký Bohuslav Sobotka, navíc se slabým stiskem ruky, popř. nějaký jiný Pepa nebo Franta hrající si na sociálního demokrata, mu mohl konkurovat. Proto je třeba sociální demokracii stejně historicky znemožnit jako Marx s Engelsem a s Leninem znemožňovali parlamentní demokracii odesíláním na smetiště dějin.

Jaroslav Moureček, TOP 09 Ostrava-Jih
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme