16. 1. 2013

Není známo, že by Karel Schwarzenberg někdy někoho ostouzel, urážel nebo si z někoho dělal někdy legraci. Má však nebývalé „štěstí“, zřejmě neurvalce přitahuje. Někteří mu vyčítají majetek, předky, život v cizině v době totality, věk, mluvu. Když ovšem tyto výpady pozorujeme, je jasné, že to není samoúčelné. Útočí na něj osoby, které z něj jednoduše mají obavy, strach. Vadí  jim jeho osobnost, vadí  jim, že nikoho neokradl, není za ním žádný skandál a že jej z tohoto důvodu nemohou zostudit. Vadí jim, že si jej v zahraničí váží a že udržuje styky s mnoha osobnostmi z celého světa.

Pokud se neurvale ozve politik, tak to až tak nepřekvapí, už jsme si zvykli. Pokud ovšem útočí známý pedagog odpovědný za výuku mládeže, je to z jiné kategorie. Podle deníku Lidové noviny (odkaz na celý text je uveden na konci článku) se snažil zaútočit na Karla Schwarzenberga ředitel soukromé školy PORG Václav Klaus ml., když parafrázoval zpěv hymny Karlem Schwarzenbergem. Je ubohé, když osoba, která nemá jiné argumenty, se uchýlí k takovémuto projevu. Karel Schwarzenberg by snad mohl také poukázat na mnohé fyziognomické vlastnosti určitých lidí, ale on je člověk typu, kterého taková argumentace ani nenapadne. A to není pedagog, ale původním povoláním lesník a hospodský, jak sám v životopise uvádí.

Pozn. Následně se ozvali studenti soukromé školy PORG a jejich rodiče a protestují proti chování svého ředitele V.Klause ml formou petice (viz odkaz na idnes.cz).

zdroj petice: http://www.petice24.com/vyjadeni_k_vyrokm_vaclava_klause_jr

zdroj idnes.cz: http://zpravy.idnes.cz/petice-proti-rediteli-klausovi-porg-d7r-/domaci.aspx?c=A130116_103140_domaci_jw

zdroj Lidových novin: http://www.lidovky.cz/klaus-junior-graduje-kampan-vysmal-se-schwarzenbergove-zpevu-p6y-/zpravy-domov.aspx?c=A130114_145626_ln_domov_mpr

Jaroslav Moureček, TOP09 Ostrava-Jih