Specialisté prověří kvalitu signálu v Krušných horách

Napsali o nás

27. 5. 2010 | 00:00

Iniciátorem tohoto jednání byl někdejší náčelník krušnohorských záchranářů Rudolf Chlad. „Na tento problém poukazuji už řadu let. V Krušných horách jsou stále místa, kde signál mobilních telefonů prostě není. A přitom by byl velice důležitý v momentech, kdy jde lidem o život,“ řekl Chlad.

„Nejde ovšem pouze o otázku záchranářů. Například v Přebuzi se potýkají s problémem, že sice musejí mít ze zákona datové schránky, ale kvůli chybějícímu signálu je jednoduše nemohou zřídit. Stejně tak je tomu v případě Czech Pointů,“ doplnil Josef Malý.

Specialistům z Českého telekomunikačního úřadu budou „k ruce“ i odborníci z regionu. „Do konce týdne krajský útvar krizového řízení upřesní lokality, které jsou na tom v tomto ohledu v kraji nejhůře. Přímo v terénu jim pak budou asistovat záchranáři Horské služby,“ dodal krajský zastupitel Josef Malý.



Kdyby býval měl Němec signál, mohl srdeční příhodu přežít

Mobilní telefon, kterým si zavolali pomoc, několikrát zachránil lidem život

 

PETR KOZOHORSKÝ

Krušné hory – Muž zavalený lavinou či žena, která na běžkách utrpěla zlomeninu kyčle. To jsou pouze dva případy, kdy život návštěvníků Krušných hor visel na vlásku a zachránit se jej podařilo jenom díky tomu, že si lidé v nouzi mohli přivolat pomoc mobilním telefonem. Rudolf Chlad, někdejší dlouholetý náčelník Horské služby Krušné hory, má ovšem i opačné zkušenosti. Odstrašujícím příkladem je případ německého běžkaře, kterého postihla lehká srdeční příhoda. Bohužel zrovna v místě, kde nebyl signál mobilního telefonu.

„Našel ho až po dlouhé době další běžkař. Na záchranu jeho života však už bylo pozdě. Nemohu to říct s určitostí, ale je možné, že kdyby se býval dovolal pomoci hned, mohl přežít,“ řekl Chlad. V jeho archivu je i další, byť ne tak dramatický případ. „Na Zlatém Kopci havarovalo auto, z něhož začala unikat nafta do potoka, který teče na německou stranu. Jenom díky vysílačkám Horské služby se podařilo zalarmovat ostatní složky integrovaného záchranného systému. Předešlo se tak nepříjemnému mezinárodnímu problému. Kdybychom se tehdy museli spolehnout na mobilní telefony, znamenalo by to minimálně desetikilometrovou cestu za signálem,“ doplnil bývalý náčelník Horské služby.

Nejen záchranáři, ale i podnikatelé si v minulosti stěžovali na „hluchá místa“ v mapě pokrytí regionu. Například novohamerský hoteliér Petr Janda před několika lety poukazoval na to, že kvůli chybějícímu signálu nemůže poskytnout svým hostům jinak standardní služby. Tento konkrétní případ už se ale podařilo vyřešit, a v okolí Nových Hamrů se lidé dovolají bez problémů.

„Je mi jasné, že se nikdy nepodaří docílit stoprocentního pokrytí Krušných hor signálem mobilních telefonů. Vždy zůstanou hluchá místa. Stoprocentní pokrytí ale není bezpodmínečně nutné. Cílem našeho snažení je, aby tato služba byla k dispozici na turisticky nejfrekventovanějších místech,“ doplnil Rudolf Chlad.

Potěšitelné podle jeho slov je, že jednotlivé poskytovatele služeb mobilních telefonů zkontaktují po červnových měřeních přímo pracovníci Českého telekomunikačního úřadu.

 



 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme