× Pohněme s tím. Společně!

Barbora Antonová: Veřejný prostor musí být přívětivý pro všechny

4. 7. 2016

To, co se zdravému člověku zdá jako snadno překonatelná překážka, může být pro mnoho lidí bariérou, která jim znemožňuje volný pohyb ve veřejném prostoru a ztěžuje jim cestu do práce, za studiem, k lékaři nebo za zábavou. „Takovou překážkou může být například pár schodů, vysoký obrubník, špatně zaparkované auto, nepřístupná tramvaj nebo nevhodně umístěný odpadkový koš, zábradlí či lavička,“ vyjmenovává Barbora Antonová, kandidátka na senátorku za TOP 09, Stranu zelených a Žít Brno.

Upozorňuje také, že je prokázáno, že z kvalitního a promyšleného bezbariérového prostředí netěží jen hendikepovaní, ale také rodiče s kočárky a malými dětmi, senioři, lidé po operacích nebo se zlomenou nohou. „Jedná se až o padesát procent lidí. Nemusíte být nevidomí, stačí, když se vám v dešti zamlží brýle, aby vás překvapila šedá lavička uprostřed šedého chodníku, neoznačený schod nebo skleněné dveře bez kontrastních prvků,“ doplňuje Antonová.

Podle ní je největším problémem v této oblasti nedostatečné povědomí veřejnosti i institucí o zásadách přístupnosti. Velmi často jsou schvalovány a realizovány projekty, které neodpovídají normám. „Pomoci může pracovní skupina, která nyní vzniká pod brněnskou radnicí a která se pokusí řešit konkrétní problémy Brna a nastavit systémová pravidla tak, aby bezbariérovost nezůstávala na papíře. Inspiraci čerpá z pražské komise pod Radou města, která řeší bezbariérovost hromadné dopravy,“ říká Antonová, která se dlouhodobě věnuje péči o tělesně postižené.

Ve své kampani a po případném zvolení do Senátu by proto chtěla prosazovat uplatňování zákonů a norem, na které se často v praxi zapomíná, a přispět k lepší informovanosti veřejnosti o nezpochybnitelných výhodách dobře přístupného veřejného prostoru.

Lenka Zemanová, asistentka Barbory Antonové

Brno, 4. července 2016