Zastávky v Brně-Bohunicích jsou pro ptactvo bezpečné díky TOP týmu

31. 8. 2017

Jedna miliarda ptáků zahyne ročně po celém světě kvůli střetu se skleněnou plochou, zastávky MHD nevyjímaje. Toho si všimla i místopředsedkyně jihomoravského TOP týmu Kristýna Ryšavá a rozhodla se situaci řešit ve své domovské městské části Brno-Bohunice.

Inspirovala se inciativou „Bezpečné zastávky“ České společnosti ornitologické, která pomáhá vytipovat právě zastávky, které ptáky ve městech a obcích nejvíce ohrožují. „V Bohunicích je většina zastávek prosklených a nacházejících se v blízkosti zeleně, což je pro ptactvo obzvláště rizikové. Na takových místech velmi často dochází ke srážce se skleněnou stěnou zastávky a ptáci na místě umírají,“ vysvětluje Kristýna Ryšavá.

Protože toto téma městská část doposud neřešila, rozhodla se Kristýna Ryšavá vzít věc do svých rukou a využila podporu mládežnické organizace TOP 09. Díky finančním prostředkům, které ji poskytl TOP tým, je siluetami ptáků oblepených osm nejnebezpečnějších zastávek a další dvě přibydou. Aby snaha měla smysl a pták nenarazil do prosklené překážky, musí být nálepky rozvrženy po celé ploše nanejvýš 10 centimetrů od sebe. Není rozhodující, zda se plocha polepí siluetami ptáků, ornamenty nebo geometrickými obrazci. Použít lze cokoliv, co skleněnou překážku zviditelní,“ popisuje Kristýna Ryšavá, které je životní prostředí blízké i profesně – je právničkou v advokátní kanceláři Frank Bold.

A spojení s TOP 09 rovněž není náhodné. S poukazem na výsledky hlasování lídři strany opakovaně zdůrazňují, že TOP 09 je nejekologičtější stranou českého parlamentu a hodlá jí zůstat i pod podzimních volbách do Poslanecké sněmovny.

Bezpečné zastávky v Brně-Bohunicích

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK