Jihomoravský TOP tým vyrazil do Evropského parlamentu

21. 7. 2017

Na pozvání europoslance Luďka Niedermayera jsme se vydali do Evropského parlamentu do Štrasburku. V úterý, 4. července, jsme se před pátou hodinou ranní sešli před Janáčkovým divadlem v Brně a autobusem se vydali do Prahy. V Praze nastoupil zbytek naší mladé politické posádky a následovala dlouhá cesta do Francie. Cestou jsme se všichni postupně seznámili a skvěle jsme se bavili, díky tomu jsme v autobusu přečkali i několikahodinovou kolonu, která nás bohužel neminula. Do Štrasburku jsme dorazili po 19. hodině a společně jsme šli povečeřet do malebné restaurace. Jídlo bylo výborné a útulné prostředí nás navnadilo na menší prozkoumání města. Po rozkoukání po okolí a menším nákupu jsme opět nasedli do autobusu a jeli jsme se ubytovat na hotel do blízkého městečka Mutzig. Unavení jsme šli brzy spát a těšili jsme se na nový den, na prohlídku města a parlamentu.

Po snídani jsme odcestovali zpátky do Štrasburku a to rovnou do Evropského parlamentu za panem europoslancem Niedermayerem. Nejprve jsme si prohlídli interiér parlamentu a zhlédli krátký film o Evropské unii, následovala přednáška o fungování Evropského parlamentu a diskuze s panem europoslancem. Pan Niedermayer nám zodpověděl všechny dotazy, které nás zajímali. Dozvěděli jsme se nejen spoustu informací o Evropské unii, o tom, jak funguje Evropský parlament, jaká je vlastně funkce europoslance, ale také spoustu zajímavostí a dokonce i to, jak vypadá pracovní i nepracovní den europoslance. Po společném focení u vlajek jsme sledovali jednání pléna Evropského parlamentu z tribuny, poté následoval oběd v jídelně parlamentu a odtud jsme se vydali poznávat krásy Štrasburku. Udělali jsme si procházku od Evropské čtvrti, přes Parc de l'Orangerie, Université, Place de la République, Place Kléber, Notre-Dame, Saint Thomas, do Petite France. V individuálním volnu většina z nás nakupovala, vydala se na okružní plavbu člunem nebo na věž katedrály Notre-Dame. Povečeřeli jsme v tradiční štrasburské restauraci a vydali se na hotel.

Poslední den začal snídaní v hotelu, někteří z nás šli na procházku po Mutzigu, ale většina si balila věci z pokojů nebo jen tak lenošila a chystala se na odjezd. Kolem desáté hodiny jsme dorazili do Štrasburku, kde jsme měli na tři hodiny individuální volno, takže jsme si stihli projít památky, obchody a části města, které jsme nestihli projít ve středu. Všem se nám město moc líbilo a tak jsme byli i docela smutní, že náš výlet tak rychle utekl, klidně bychom strávili ve Štrasburku více dnů. Načerpaní zážitky a obohaceni novými informacemi jsme se odpoledne vydali zpátky domů. V pátek o půl druhé ráno končila naše výprava opět v Brně u Janáčkova divadla, odkud jsme se unavení rozešli každý do svých domovů.

Panu europoslanci Niedermayerovi patří velký dík za zorganizování celé akce i za čas, který nám na místě věnoval. Vidět, jak Evropský parlament reálně funguje a možnost bavit se o tom s někým, kdo práci pro Českou republiku a Evropskou unii vykonává s takovým nasazení jako právě Luděk Niedermayer je pro nás, studenty a mladé lidi, nedocenitelná zkušenost.

Také se chceš stát součástí TOP týmu? Neváhej a kontaktuj přímo našeho předsedu Marka Sovku

První procházka městem

Kristýna Mišunová, TOP tým Jihomoravský kra