Třetina: V Krumlově chceme docílit snížení cen za vodu

9. 7. 2019

O vystoupení z vodárenského svazku usiluje Moravský Krumlov několik let. Chce tím docílit snížení cen za vodné a stočné pro místní.

Podle třebíčského svazku, pod který spadá, ale nemá město na vystoupení právo. S tím současné vedení města nesouhlasí a podalo proto stížnost na Krajský soud. Zároveň starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina z TOP 09 tvrdí, že do svazku v 90. letech město vůbec nevstoupilo.


Dohady o členství
Vedení města tvrdí, že není členem svazků obcí spadajícího pod Vodovody a kanalizací Třebíč. Vodárny naopak říkají, že město Moravský Krumlov bylo zakládajícím členem dobrovolného svazku obcí. Z informací, které vedení Vodovodů a kanalizací Třebíč poslalo Českému rozhlasu emailem, vyplývá, že zasedání zastupitelstva 7. dubna v roce 1993 přijalo usnesení o schválení vstupu města Moravského Krumlova do svazku. Že bylo město členem svazku si myslí i Krajský úřad kraje Vysočina.

Podle starosty Tomáše Třetiny z TOP 09 ale město do svazku oficiálně nikdy nevstoupilo: „Město Moravský Krumlov v 90. letech projevilo zájem být členy svazku, ale nikdy neodsouhlasilo žádné dokumenty, které by tento vstup do svazku potvrzovaly. Proto se domníváme, že se město Moravský Krumlov nikdy členem svazku nestalo. Pro větší právní jistotu jsem podle stanov, které svazek má, vydali usnesením zastupitelstva ukončení našeho domnělého členství k 31. prosinci 2016.“
Ukončení domnělého členství ale situaci mezi městem a svazkem nevyřešilo. Důvodem je několik projektů, do kterých je Moravský Krumlov přes třebíčské vodárny zapojený. Vodárny teď například podle smluv mají povinnost po dobu 10 let od dokončení investice provozovat vodohospodářskou infrastrukturu.
Potrubí ve vlastnictví města až v roce 2025
Radnice nabídla vodárnám postupný převod majetku do vlastnictví města. To si chce veškeré vodárenské sítě spravovat samo. Vodárny se ale k tomu staví jednoznačně a možnost převodu majetku připouští až v roce 2025. Město se proto obrátilo na Krajský soud, aby zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina, který v roce 2018 potvrdil, že Moravský Krumlov je členem svazku. Město tak v tuto chvíli čeká na rozhodnutí.

Kolik místní platí
Moravský Krumlov chce opustit vodárenský svazek především kvůli snížení vodného a stočného. Nyní za vodné platí obyvatelé Moravského Krumlova necelých 47 korun, za stočné 36 korun. Cena za jeden kubík tak šplhá skoro ke stokoruně. S tím město nesouhlasí a věří, že by se podařilo současné platby za vodu zastavit na současné hodnotě. V dalších letech by se podle vedení města cena mohla i snížit.

Český rozhlas Brno

V Brně dne 9. července 2019

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme