4. 3. 2019

Moravskokrumlovské zastupitelstvo schválilo na svém posledním zasedání nový výdaj. Deset milionů z městského rozpočtu, které by měly napomoci k návratu a k novému vystavení proslulé Muchovy Epopeje, tedy slavného uměleckého díla inspirovaného slovanskou mytologií a dějinami národa. Tato částka však sama o sobě nestačí. Chybí ještě dalších dvacet milionů, tedy dvě třetiny peněz, které se místní radnice snaží zajistit z dalších zdrojů. Požadavky majitele unikátního cyklu obrazů - města Prahy, jsou totiž nemalé. Na podrobnosti jsme se zeptali starosty Krumlova Tomáše Třetiny. 

Co by se mělo za těch celkových třicet milionů pořídit? 

Epopej bychom rádi vystavili v Rytířském sále východního křídla našeho zámku. Nebude to ale vůbec jednoduché. Musíme v něm například docílit trvalé teploty mezi 18 a 20 stupni Celsia a relativní vlhkost ustálit na hodnotách mezi 45 až 55 procenty. Nainstalovat se musí protipožární signalizace, zkvalitnit bude zapotřebí osvětlení a také zabezpečení proti krádeži a poničení obrazů. 

Deset milionů už máte, kde ale chcete získat zbytek? Času už moc není, nejpozději do konce dubna by přece mělo být jasno. 

Pomůže nám ale, aspoň v to doufáme, Jihomoravský kraj a ministerstvo kultury. Jednali jsme už s ministrem Antonínem Staňkem a s hejtmanem Bohumilem Šimkem. Od obou subjektů. Další jednání samozřejmě probíhají. Počítám například s tím, že se zúčastním nejbližšího zasedání krajského zastupitelstva. Tady asi nebudou nepřekročitelné komplikace, krajští zastupitelé dosud vždy vyjadřovali návratu Slovanské epopeje do našeho města podporu. Samozřejmě ale bude spousta dotazů, na které jsem připraven odpovědět. Usilovně hledáme i další sponzory. Až seženeme všechny peníze, sepíšeme s Prahou smlouvu. V ní se zavážeme, že do konce tohoto roku provedeme potřebné úpravy výstavních prostor. A od roku 2020 těch dvacet velkoformátových pláten začneme znovu vystavovat. 

Nikdy jsem nevěřila, že se návrat Muchova díla, tedy jednoho z kulturních symbolů naší země, tak přiblíží. 

Důležitým momentem, který tomu napomohl, byly podzimní komunální volby. V Praze se ve vedení města ocitli lidé podobného politického naturelu, jako mám já. A tak se téma stalo součástí koaličního jednání. Ještě před ním jsem ale o tom intenzivně jednal s europoslancem a předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem, s nímž mám nadstandardní vztahy. Ten slíbil spolupráci. Výrazně pomohla také pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková. 

Jak dlouho by u vás, pokud se vše povede, byla Slovanská epopej vystavena? 

Na dobu pěti let. Na dalších pět let pak máme příslib opce, tedy reálnou možnost prodloužení smlouvy. 

Třicet milionů je ale poměrně hodně. 

Ekonomika projektu je nastavena tak, aby se investice do pěti let vrátila. Dobrým hospodařením by se pak už proslulá kolekce obrazů uživila sama. V této souvislosti míříme mimo jiné na Vídeň, chceme dostat Rakušany nejen k nám do Krumlova, ale do celého regionu. Rádi bychom taky navázali užší spolupráci se Znojmem. Turisté nemusejí znát jenom Vranov s jeho zámkem a přehradou nebo znojemský pivovar a Rotundu sv. Kateřiny. Na Znojemsku se navíc významně daří kultuře. Třeba teď se chystá v rámci Hudebního festivalu Znojmo koncert pana Plachetky, což bude doslova bomba. A my budeme mít Rock Heart festival. Vzájemná propojení se nabízejí. 

Dá se naopak zhodnotit, o co Moravský Krumlov po odvezení díla v letech 2010 a 2011 přišel? 

Od té doby jsme skutečně zaznamenali výrazný úbytek turistů. Navštěvovalo nás jich asi dvacet pět tisíc ročně, teď jsou to pouhé čtyři. To je samozřejmě znát i na příjmech našich podnikatelů a vůbec na životě města. Nyní hrajeme o to, aby jich přišlo aspoň třicet tisíc. Pomůžeme tomu i tím, že Epopej zpřístupníme celoročně. Jsou jedinci, co tvrdí, že to není reálné, že Krumlov byl a bude vždy jen mrtvým městem. Ale to jsou ti, co nikdy nic pořádného neudělali. 

Nemůže těmto vašim představám stát v cestě stále probíhající spor o vlastnictví Muchových pláten? Stále se přece s Prahou soudí jeho vnuk John Mucha. 

Nikdy jsme vlastnické vztahy nezpochybňovali. Vše je buď na dohodě Prahy a Muchovy rodiny, nebo na rozhodnutí soudních instancí. Do toho nemůžeme nijak vstupovat. S Johnem jsme ale mluvili. Je také nakloněn tomu, aby byla Slovanská epopej u nás vystavena do doby, než se pro ni najde odpovídající umístění, což je nejlepší řešení pro všechny. Získal by se potřebný desetiletý odklad a pomohlo by to i nám. Zámek se dále opraví a zhodnotí, zvýší se turistický ruch, obohatí se celý region. 

Je možné, představme si to jen čistě teoreticky, že by Slovanská epopej v Krumlově zůstala natrvalo? 

Epopej je u nás od války. První plátna jsme vystavili v roce šedesát tři. Uměli jsme se o ni postarat po celou tu dobu, postarali bychom se o ni i v budoucnu. Pokud ale Praha řekne, že má výstavní prostor, nebo že má jiný zájem, vystavovat ji například v Paříži, proč ne. Ovšem, mezi námi, to putování po světě, není dobrá věc, spíš se teď musíme soustředit na to, co můžeme reálně ovlivnit. A to je náročná a časově napjatá příprava opětovné prezentace Muchova díla v našem městě. To je podstatné. 

Děkuji vám, pane starosto, za rozhovor a upřímně přeji úspěch. 

Alžběta Janíčková, Znojemsko.cz

V Moravském Krumlově dne 1. března 2019

Štítky
Osobnosti: Tomáš Třetina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme