Moravský Krumlov chce postavit pomník k stoletému výročí republiky

13. 5. 2016

Za necelý rok a půl bude celá ČR oslavovat 100 let od založení první československé republiky. Starosta Moravského Krumlova, Tomáš Třetina (TOP 09), myslí dopředu a uvažuje o možnostech oslav ve svém městě.

„Vzhledem k pohnuté historii naší obce se chci zasadit o to, aby v Moravském Krumlově vznikl pomník k uctění odkazu Tomáše G. Masaryka a na oslavu demokracie a tradičních hodnot,“  vysvětluje Tomáš Třetina (TOP 09). První republika je pro Moravský Krumlov zásadním obdobím, které bylo, mimo jiné, charakteristické vyostřováním národnostních střetů, jež vyvrcholily ve sporu o školství.

Téměř symbolicky včera Moravský Krumlov navštívila slovenská politička Magda Vašáryová a poslankyně za Jihomoravský kraj a expertka TOP 09 na oblast školství Anna Putnová. Historie a školství byly hlavními tématy debaty se starostou i místními gymnazisty. „Jsem nadšená ze zájmu a aktivity studentů, kteří přemýšlí o historii i aktuálních politických otázkách. Myslím si, že postavení pomníku by v nich ještě více podpořilo chuť debatovat a zajímat se o naše společné dějiny a okamžiky, které bychom si měli stále připomínat a být za ně vděční,“ dodává Magda Vašáryová.

Myšlenku postavení pomníku podporuje i poslankyně Anna Putnová (TOP 09): „Nápad pana starosty se mi líbí, protože to není jen jednorázová oslava, na kterou se zapomene v momentě, kdy o ní přestanou psát noviny. Zajímavě, umělecky zpracovaný pomník bude místním připomínat důležité hodnoty každý den, kdykoli kolem něj projdou. Stejně jako dnes chátrající stavba moravskokrumlovského zámku, který, věřím, se podaří městu v dražbě získat do vlastních rukou.“

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Moravském Krumlově 13. 5. 2016.

Osobnosti:
Tomáš Třetina