Konec asijské tržnice ve Vertexu. Prodejci opustili areál pod tlakem úřadů

28. 5. 2015

Bránu musela zavřít kontroverzní asijská tržnice v jedné z budov bývalého Vertexu v Moravském Krumlově. Prodejci odešli pod tlakem úředních řízení. Město čekají diskuse o územním plánu a hledání investora.

Prodejci byli pod dvojím úředním tlakem. „Městský úřad vykonávající státní správu v souladu s platným územním plánem, který tak velkou prodejnu nedovoluje, uložil pokuty a živnostenský úřad s prodejci zahájil řízení o odebrání živnostenských oprávnění. Ti svou činnost zde ukončili," sdělil starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Tržnice byla trnem v oku řadě krumlovských podnikatelů. Ti jsou teď spokojení, ale opatrní. „Pokud je uzavření tržnice definitivní, pak jsme spokojení, protože to jsme chtěli. Půjdu se ale v pondělí na zastupitelstvo zeptat, zda nehrozí, že by se prodejci třeba vrátili," uvedla jedna z předních kritiček tržnice, podnikatelka Kamila Polachová.

Ve městě podle ní není tržnice potřeba. „Vietnamských prodejců je ve městě dost, tržnice potřeba nebyla. Majitel věděl, že kupuje průmyslovou zónu, podle toho se musí chovat. Město potřebuje pracovní místa, ne tržnici, " dodala.

Starosta Třetina vidí situaci jinak. „Čelíme dvojí kritice. Na jedné straně od podnikatelů, na druhé straně od lidí, kteří tam chodili nakupovat. Nyní můžeme vybírat jen mezi špatnými variantami. Vedení města musí přemýšlet o dalším využití. Zastupitelstvo přitom jasně řeklo, že tržnici v areálu nechce," uvedl starosta Třetina.

Zastupitelé totiž měli na minulé schůzi na stole návrh, který by územní plán změnil tak, aby podnikatelé v areálu legálně mohli vedle výroby provozovat i maloobchod. Návrh odmítli. „Nesouhlasím se zařazením této změny, ba naopak vyzývám všechny k tomu, ať společnými silami začneme přetvářet, připravovat nový územní plán," řekl svým kolegům například zastupitel Milan Jelínek.

Podle Polachové město promarnilo příležitost, když areál mohlo získat. „Mohli ho tehdy koupit za korunu, ale mysleli si, že by to byl pro město danajský dar. Podle mého názoru udělali chybu," poznamenala Polachová.

Starosta Třetina poukázal na další problémy města. „Jednáme o budoucnosti zámku, o hotelu, převzali jsme odpovědnost za sokolovnu," připomněl Třetina.

Město ale podle něj Vertex nehodlá ignorovat. „Snažíme se, ve spolupráci s Jihomoravským krajem, jednat o získání případných investorů. Ostatně různí zájemci se čas od času objeví, areál a město si projdou. Musíme ale mít na paměti i omezující faktory, jako je třeba dopravní dostupnost a tedy i vzdálenost od dálnice," poukázal starosta.

Krumlovský areál podnik, po kterém mu zůstalo jméno, opustil poté, co přesunul výrobu do Hodonic. Nový majitel zvažoval vlastní výrobu, plány však dosud zůstaly jen na papíře.

Dalibor Krutiš

zdroj: deník.cz, 28.5.2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme