Hodonínské překladiště jako „malá domů“ pro bývalého ministra Zemanovy vlády?

20. 6. 2016

Rada města Hodonín podporuje vznik obřího mezinárodního překladiště v oblasti Nesyt. Už více než rok o projektu ale veřejnost neinformuje a celá věc tak probíhá v tichosti. Důsledkem je snaha vyvolat místní referendum.

Občan se tak nemá šanci dozvědět, že plánovaný projekt by měl stát na pozemcích, které vlastní bývalý ministr Zemanovy vlády. Realizací projektu by tak jeho pozemky vzrostly na hodnotě asi 30krát – z cca 15 Kč/m na 300 – 500 Kč/m. „Vypadá to, že je zde zájem několikanásobně zvýšit hodnotu pozemků bývalého ministra zemědělství, zavalit český a evropský trh ještě levnějším a kvalitou tomu odpovídajícím zbožím „Made in China“ a vytvořit trvalý odkaz prezidenta Zemana,“ vysvětluje Denis Tureček, předseda TOP 09 Hodonín. Postavení kontejnerového překladiště z čínských investic totiž může být i prvním krokem k realizaci kontroverzního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

V souvislosti s neinformovaností o projektu se vznáší požadavky na vyhlášení místního referenda. „Je nanejvýš sobecké dělat si průzkum veřejného mínění pomocí referenda za veřejné prostředky. Navíc takto závažné rozhodnutí, které má obrovský přesah za hranice Hodonína, našeho kraje, republiky a dokonce i kontinentu, přece nemůže ležet na bedrech pětadvacetitisícového města,“ upozorňuje Tureček.

Cena projektu je cca 27 miliard, které zaplatí DOE Europe a čínská společnost Synohydro. Zaručují se vytvořením 2 500 míst pro ale nekvalifikovanou pracovní sílu, čímž se rozvoj kraje nikam neposune. „Vše tak odpovídá zemanovsko-haškovskému stylu politiky směřované na východ a podivným soukromým zájmům bývalých ministrů Zemanovy vlády,“ dodává Jan Vitula, kandidát na hejtmana JMK za TOP 09 a Žít Brno.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

Hodonín, 20. června 2016