Vitula: Za rok na radnici jsme dosáhli celé řady úspěchů

8. 12. 2015

Své působení ve funkci starosty a fungování zastupitesltva v Židlochovicích hodnotí Jan Vitula.

Už to bude rok, co v čele Židlochovic stojí nová městská rada. Jaké je pro Vás ohlédnutí za tímto rokem?

Než se, jak říkáte, „ohlédnu“, cítím na tomto místě potřebu poděkovat skutečně všem členům zastupitelstva našeho města, bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Jsem zastupitelem již dlouho, ale přesto jsem nečekal a dosud nezažil od zastupitelů tak konstruktivní přístup. A musím také konstatovat, že až na drobnou výjimku jsou zastupitelé jednotní ve svém náhledu na budoucnost Židlochovic. Myslím to zcela vážně a bez přehánění. Je mi jasné, že jen díky úsilí všech jsme již za první rok fungování tohoto zastupitelstva dosáhli spousty dílčích úspěchů, ve které jsem ve svém původním výhledu na rok 2015 ani nedoufal. A nejedná se jen o konkrétní opravy, stavby a investice, které se odehrávají průběžně po celý rok. Jednu z nejdůležitějších částí naší práce vidím ve zcela novém uvažování o budoucnosti města. Rada města zadala celou řadu studií, které nám mají nabídnout možné směry, kudy by se Židlochovice mohly v budoucnosti ubírat. Vznikly nové náměty na řešení prostor Strejcova sboru, okolí kostela či radnice, břehů řeky a dalších míst.

Co nás tedy čeká v tomto směru v nejbližší době?

Jako první to bude bezesporu již započatá úprava prostoru u zámecké zdi, kterou bychom rádi dokončili v první polovině příštího roku. Souběžně s tímto projektem začne od února 2016 již avizovaná dostavba nové části základní školy.

Je příjemné slyšet, že zastupitelstvo dobře funguje, zvláště, když to bezprostředně po volbách úplně ideálně v naší obci nevypadalo.

No, ono to popravdě není jen o zastupitelstvu. Musím sebekriticky poznamenat, že si uvědomuji, že mé požadavky na zaměstnance městského úřadu jsou občas na hranici zvládnutelnosti. Vždyť si vezměte, že například stavba základní školy od nakreslení prvního projektu po otevření má být zrealizovaná za pouhé dva roky! To, že se v tomto i jiných projektech dokážeme držet přesně časového plánu, je zásluha právě konkrétních zaměstnanců městského úřadu. Dík tedy směřuje i k nim.

Mluvíme o budoucnosti, samosprávě, ale co samotní obyvatelé našeho města?

Mám-li sáhnout do kladných zjištění, tak za poslední rok mám velmi dobrý pocit z aktivit a celkového počtu spolků fungujících ve městě. Tyto spolky jsou jasným důkazem, že město žije a občané se o své město zajímají. Právě proto jsem se snažil najít cestu k podpoře co největšího počtu z nich. Snad nebudu přehánět, když uvedu, že každý ze spolků, který projevil zájem, obdržel v letošním roce dotaci Jihomoravského kraje. Podařilo se mi tak znásobit zdroje, které do podpory jejich aktivit vkládá naše město. Kdybych však měl vybrat jedinou věc, která mi udělala v Židlochovicích radost, pak by to bylo rozhodnutí o zachování a posílení jednotky židlochovických hasičů.

Nebuďme jen optimističtí, do hodnocení roku patří i negativa.

Je jasné, že „všechno“ se prostě podařit nemůže. Jako největší slabinu, zvláště po demolici zbývající části cukrovaru u zámecké zdi, vidím v nezprovoznění obchodních prostor firmy Outulný. Ale doufám, že městské aktivity, jako jsou obnovení železniční dopravy, rekultivace u zámecké zdi a další, donutí majitele objektu k dotažení jeho investičního záměru.

Vánoce, advent jsou za dveřmi. Nedá mi to, abych se nezeptal: Co takhle vánoční dárek pro občany, pane starosto?

I s vědomím toho, že se jedná o odlehčenou otázku, jeden dáreček pro občany skutečně máme. Jde o změnu vyhlášky o místních poplatcích, která od Nového roku zavádí novinku: Za každé třetí a další dítě v rodině se již poplatky za odpady hradit nebudou! Rozumím tomu, že se nejedná o žádnou mimořádnou úsporu, ale chceme aspoň symbolicky v tomto čase, kdy všichni společně chystáme slavit svátek narození dítěte, malého Ježíška, dát najevo, že v Židlochovicích jsou děti vítány. Přeji všem občanům Židlochovic krásné a požehnané svátky vánoční.

doc. Mgr. Petr Francán, předseda Mediální komise

Židlochovický zpravodaj, 12/15

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme