Buček: Ivančice jsou krásné město, které má turistům i obyvatelům co nabídnout

3. 7. 2015

Do Ivančic ročně zamíří tisíce turistů, město je láká hlavně přes léto. Pyšní se celou řadou zajímavostí. Co mohou Ivančice nabídnout návštěvníkům a co zase svým obyvatelům, prozradil starosta Milan Buček.

* Čím žijí Ivančice v létě? Jsou akce či místa, na která byste rád návštěvníky města a turisty právě v tomto období pozval?

Ivančice společně s dalšími třinácti městy patří již dvacet let mezi pořadatele mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae, který se tady ve městě letos uskutečnil v červnu. V létě se v Ivančicích koná tradiční Jakubská pouť, dále proběhne například country večer, cimbálový večer a malý festival loutky. Je rozšířená doba expozic slavných ivančických rodáků, malíře Alfonse Muchy a herce Vladimíra Menšíka v budově Památníku Alfonse Muchy i aktuálních výstav v galerii a chodbě Památníku Alfonse Muchy. Bude probíhat řada akcí pořádaných ivančickými spolky i restauračními zařízeními, zábavy v parku na Réně, hudební akce v rekreačních střediscích Stříbský mlýn a pod Templštýnem.

* Máte přehled o tom, kolik turistů zhruba navštíví během roku vaše město a kam míří ve městě nejčastěji?

Celoroční expozice Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka a přechodné výstavy navštíví během roku 7 – 8 tisíc turistů. Dalším 5 – 7 tisícům Kulturní a informační centrum Ivančice poskytuje turistické informace. Turisté míří nejčastěji do expozic Alfonse Muchy a Vladimíra Menšíka, na tři okolní rozhledny, židovský hřbitov (mimochodem nejstarší pomník má vročení 1548) , do údolí řeky Jihlávky se zříceninou hradu Templštýn nebo na Stříbský mlýn. Velice hojně jsou navštěvovány tradiční Slavnosti chřestu a Václavské slavnosti. Ptají se i na památky ostatních měst, které by mohli s návštěvou Ivančic spojit. Velký zájem by byl i o návštěvu hranolové věže kostela Nanebevzetí Panny Marie; ta ale není běžně pro veřejnost přístupná.

* Jaké vstřícné kroky směrem k návštěvníkům město Ivančice podniká?

V nejbližší době dojde k otevření tolik chybějících veřejných toalet na autobusovém nádraží. V celém městě bude vybudován informační systém s názvy ulic, památek a institucí. K již otevřené cyklostezce se snažíme napojovat cyklotrasy podél našich tří řek a plánujeme jejich propojení směrem na Moravský Krumlov a Dolní Kounice. Tam už jsou krásná turistická odpočívadla U Raka, U Strakapouda, U Lišky, budujeme další U Šneka. Zkrátka se snažíme dobře starat o to, co tady již máme, a po trochách budovat dál. Řešíme umístění stojanů pro kola, které s rozvíjející se cykloturistikou výrazně chybí; letos byla zprovozněna cyklostezka mezi městy Oslavany a Ivančice a zvýšené množství cyklistů je znát již nyní.

* Pokud jde o obyvatele města, jaký je jejich současný počet? Nakolik městu obyvatel za poslední léta přibylo či ubylo a co k tomu přispívá?

V Ivančicích včetně jeho příměstských částí žije aktuálně 9 483 obyvatel; během posledních pěti let došlo k nárůstu o cca 100 osob. Přispívá k tomu zřejmě výstavba bytů a domů v lokalitě Brněnka a Černá pole. Význam má jistě i blízkost města Brna, a tedy dostupnost zaměstnání pro naše obyvatele. A dále skutečnost, že v Ivančicích je dostatek mateřských škol a základních škol, dvě střední školy, nemocnice, rozsáhlá obchodní síť a v neposlední řadě i vyřešená dopravní obslužnost. Ivančice jsou městem, které má dobrou infrastrukturu.

* Co by se ještě podle vás dalo v tomto směru zlepšit?

Velkým ulehčením z hlediska dopravy by bylo dosažení vybudování vysněných kruhových křižovatek, které by řešily palčivý problém v dopravní špičce. Současný stav, kdy klasické křižovatky nejsou schopny plynule pojmout větší počet vozidel, vede k ucpávání hlavních komunikací města. Zde je potřeba přesvědčit Jihomoravský kraj, aby pomohl městu a vyčlenil potřebné finanční prostředky na realizaci. Město má z části vyhotovené projekty, na kterých se dále pracuje, snaží se dát jasně najevo svoji připravenost řešit neutěšenou situaci.

* Je ještě něco dalšího?

Není dořešena vodohospodářská infrastruktura v příměstských částech Budkovice, Hrubšice a Řeznovice. Proto zastupitelstvo města v letošním roce schválilo principy, podle kterých město ve spolupráci se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice tento problém dořeší. Pak bude možno v těchto částech Ivančic provést opravu místních komunikací a chodníků.

* Nutno říci, že Ivančice jsou stále krásnější. Jak se městu daří získávat finance na rekonstrukce budov a jejich prostranství?

Město má jednak svého projektového manažera, který vyhledává možnosti získání financí, ale činí tak i ostatní zaměstnanci včetně ředitelů příspěvkových organizací města. Dařilo a daří se tak získávat dotace z Operačního programu životního prostředí, z Regionálního operačního programu Jihovýchod, od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ministerstva kultury ČR, dotace od Skupiny ČEZ, grantové příspěvky od Nadace ČEZ a pod. Kromě rekonstrukcí a oprav budov město investovalo zejména do zateplení školských objektů pro snížení jejich energetické náročnosti a do regenerace městské zeleně. Také bylo vybudováno multifunkční hřiště v místní části Řeznovice a zakoupila se komunální technika pro úklid města a údržbu zeleně.

* Jak při tom postupujete?

Město Ivančice se snaží získávat prostředky pomocí různých dotačních titulů, z tohoto hlediska je pro nás důležité strategické plánování, které bude zahrnovat krom rekonstrukcí městských budov i investice do dalších úprav veřejných ploch. Dotační politika však není všelék a neposkytne zdaleka tolik prostředků, kolik by město dokázalo využít. Snažíme se z městského rozpočtu vyčlenit potřebné finance na postupnou obnovu našich budov. Je to cesta poněkud pomalejší, přesto ji považujeme za správnou. Nechceme řešit opravy prostřednictvím čerpání úvěru. V současné době se snažíme o vznik dokumentu, který bude zahrnovat střednědobý plán rozvoje města. Budou v něm zachyceny vize, kterých se budeme snažit dosáhnout.

* Co máte konkrétně na mysli?

Námětů je celá spousta, začít můžeme třeba od uvažované odpočinkové zóny na Réně. Tam by našel každý občan svoje vyžití, od krásného výhledu s posezením přes sportovní aktivity pro ty zdatnější. Sport má v Ivančicích dlouholetou tradici a vynikající výsledky, proto se snažíme o vybudování dalších ploch pro mladé sportovce. Neopomenutelnou skupinou obyvatel jsou naši důchodci, pro ty měl vzniknout v budoucnu propracovaný plán služeb. Doufáme, že se nám také podaří vyjednat stavbu domu s pečovatelskou službou, aby bylo postaráno i o ty, kteří potřebují péči.

* Co nového se v Ivančicích chystá? Můžete prozradit něco z plánů a přání do budoucna, které má současné vedení města?

Plánů je spousta, ale místo slibů raději pracuji. Jsem velice rád, že už konečně začala akce, která naši krásnou Rénu zbaví hromad hlíny a suti, pozůstatků z minulosti. A že zde opět občané Ivančic budou moci chodit do krásné přírody a snad se sem navrátí i krásné pouťové slavnosti, které tady bývaly za mého dětství. A přání? Snad, že se nám podaří rekonstrukce a konečně také výběr dobrého nájemce Besedního domu, který náš Besedňák dostane zpátky na výsluní gastronomie.

* Ivančice mají zajímavou historii. Které informace z ní by podle vás stály za připomínku i v současné době?

Ivančice jako bývalé královské město mají skutečně bohatou historii a v tomto rozhovoru není prostor připomenout ani to základní, co stojí za zmínku. Takže uveďme alespoň pro příklad působení českých bratří, a zvláště biskupa Jana Blahoslava, který v Ivančicích vydal svá nejznámější díla. Tehdy se Ivančice staly centrem moravské vzdělanosti. Nebo připomeňme skutečnost, že v 19. století byl o město důležitým střediskem národního obrození. O bohaté historii svědčí řada historických budov a kulturních památek – za všechny uveďme např. románský kostel sv. Petra a Pavla v Řeznovicích; pochází z poloviny 12. století a nemá v českých zemích obdoby.

* Máte také dva významné rodáky.

To, že z Ivančic pochází malíř Alfons Mucha a herec Vladimír Menšík, je obecně známé. Méně se ale ví, že zde žily další osobnosti kultury, umění a vzdělanosti. Například první sběratel a vydavatel moravských národních pohádek Beneš Method Kulda nebo zakladatel moderní hudební vědy Quido Adler.

* Co vám v poslední době coby starostovi města udělalo v Ivančicích radost?

Největší radost mně asi udělali občané Ivančic, kteří se zapojili do práce v osadních výborech, zapojili se do akce Ukliďme Ivančice, otevřeně hovoří o problémech , které zde máme. Radost mám ze všech spolků a organizací, které ve městě aktivně pracují a sportují. Jsem rád, že Ivančice opět žijí. A aby toho nebylo málo, tak velkou radost mám i z 6 nových moderních autobusových čekáren a laviček u nich, které nahradily plechové zapáchající boudy, a občané mohou kulturně čekat na autobus. Tato akce byla z větší části financována z nadace ČEZ.

* Máte nějaké přání, které byste chtěl, aby se v Ivančicích podařilo zrealizovat?

Vytvořit všem občanům Ivančic místa pro jejich relaxaci, odpočinek, sportovní a kulturní vyžití.

Zdroj: Brněnský deník, 3.7.2015, str. 51

Štítky
Osobnosti: Milan Buček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme