Wisman (TOP 09): Na radnici makáme

24. 10. 2011

Privatizace bytového fondu

Vlajkovou lodí volebního programu TOP 09 v městské části Brno-sever byla privatizace bytového fondu. Ta se „zasekla“ za dob bývalého vedení, kdy docházelo pouze ke sporadickému odprodeji několika bytových domů či spíše nájemních vilek. „Snaha vyjít vstříc tisícům zájemců byla i důvodem pro vstup do pravostředové koalice, kde byla možnost prosadit privatizaci bytového fondu největší,“ sdělil Pavel Wisman, místostarosta MČ Brno-sever, který má resort bytový v gesci.

Již po tři čtvrtě roce práce na radnici se mi podařilo v Radě prosadit a Zastupitelstvu doporučit k odsouhlasení na 1900 bytů ve 120 domech. Z celkového počtu 6650 bytů ve 450 domech se tak jedná o 29% bytového fondu městské části,“ prohlásil Wisman. Prvotní zájem byl na straně samotných nájemníků, kteří sami o odprodej požádali. Na webových stránkách MČ, případně na podatelně úřadu, je k tomu vytvořený formulář – nové žádosti stále přicházejí, byť již pouze sporadicky. Poté odvedl svoji práci Odbor bytový, který prošel rozsáhlou personální rekonstrukcí, včetně nové vedoucí, a za necelé 2 měsíce dokázal zpracovat podklady pro všechny žádosti. Ty pak posoudila privatizační skupina a následně doporučila Rada. „Poslední tečku v privatizaci 29% bytového fondu na území MČ by mělo udělat Zastupitelstvo 25. října 2011, kde je privatizace hned prvním bodem,“ uzavřel Wisman.

Transparentní veřejné zakázky

Veřejné zakázky, které jsou financovány z balíku peněz určeného pro bytový fond MČ Brno-sever, jsou od začátku roku zadávány transparentně ve výběrových řízeních dostupných na internetu. „Díky transparentnímu postupu při zadávání zakázek se podařilo uspořit několik milionů korun z prostředků všech nájemníků“, zdůraznil Wisman. „Například nová plastová okna dodávaná v ceně cca 15 tis. Kč/ks oproti dřívějším cenám, které se šplhaly až přes těžko uvěřitelných 40 tis. Kč za kus,“ podivuje se Wisman. Nově jsou také jasně daná kritéria kvality, kdy např. koeficient prostupnosti tepla musí být 1,0 nebo nižší, atd. Povinností je i certifikace oken, vč. kování – splnění podmínek pro certifikát „Český výrobek“ zaručuje, že osazujeme okna, při jejichž výrobě je dávána práce českým občanům.

Spekulace o ukončení koalice

Na základě novinových článků, které se vyjadřují ke spekulacím o konci koalice na Brně-severu je potřeba říct, že probíhají pravidelná setkání zástupců koalice, v pravidelných termínech se schází i Rada MČ a nikde se neobjevil žádný náznak nespokojenosti s trváním stávající koalice. „Dle koaliční smlouvy je povinnost výpovědi nejméně v měsíčním předstihu a to nenastalo,“ řekl Wisman. „TOP 09 nevěří, že by kterýkoli koaliční partner chtěl jednat natolik neseriózně, že by ukončil koalici prostým hlasováním s opozicí na následujícím Zastupitelstvu,“ uzavřel Wisman.