14. 11. 2011

Velká koalice ve městě Brně v důsledku ekonomické situace hodlala plošně snížit příspěvky na provoz zřizovaným příspěvkovým organizacím, a to bez provedení jakékoliv analýzy. „Proč však představitelé velké koalice ve městě nekomunikovali a neřešili případné výpadky v rozpočtu se svými zástupci v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, kteří minulý týden rukou společnou a nerozdílnou schválili novelu zákona o loteriích?“ podivuje se Jaroslav Kacer, zastupitel ZMB za TOP 09. Tímto krokem brněnští poslanci Jeroným Tejc, Roman Sklenák za ČSSD a Dana Filipi za ODS rozhodli o snížení příjmů obcí o 3 miliardy korun, které budou i nadále rozdělovat samotné loterijní společnosti. „Je to vítězství herní a sázkové lobby, díky němuž může až třetina odvodů ze zisku z této činnosti zůstat přímo v kapsách samotných loterijních společností. Přitom místní samosprávy mohly se znalostí místního prostředí rozhodovat mnohem efektivněji o tom, kde a jak se výnosy z loterií použijí,“ uvedl Kacer. „Na jednu stranu bojuje velká koalice s hernami a na druhou stranu nebojuje o peníze z provozování hazardu do městského rozpočtu, které by bylo možné použít třeba na kulturu,“ dodal Kacer.

Na posledním Zastupitelstvu města Brna se v úplné nahotě ukázalo, jak to velká koalice skutečně myslí s konstruktivními návrhy opozice. Vládnoucí koalice odmítla systémový návrh na snížení plošných škrtů kulturním organizacím a provedení analýzy jejich provozních výdajů. Místo toho zařadila do programu zastupitelstva na návrh Rady města Brna, taktický bod, který byl předřazen ještě před vystoupením občanů a umělců, ve kterém byly usnesením žádány krajský úřad, ministerstvo kultury a financí o zavedení vícezdrojového financování kulturních institucí. Současně se schválenými žádostmi v tomto bodě měl být přijat opětovný nesouhlas s novelou zákona o rozpočtovém určení daní. „Dovolili jsme si předložit pozměňující návrh tak, aby korespondoval s předchozími usneseními směřovanými k dotčeným institucím, ve znění: Zastupitelstvo města Brna žádá Vládu ČR a Parlament ČR o změnu rozpočtového určení daní, která by neměla značné negativní dopady na fungování a rozvoj města Brna, včetně oblasti kultury. Tento návrh TOP 09 však velká koalice odmítla, a prosadila své negativní usnesení o nesouhlasu se změnou RUD. Ukazuje se, že vedení města nezáleží zcela na dané problematice, ale pouze na tom, kdo jaký návrh předloží,“ uvedl Kacer.