× Pohněme s tím. Společně!

Válek: Školáci už vědí, jak vypadá cétéčko

13. 5. 2016

Uprostřed února zamířili do Fakultní nemocnice Brno na návštěvu žáci čtvrté třídy Základní školy Holzova z Městské části Brno-Líšeň. Přišli na pozvání lékařského náměstka pro SVLS prof. MUDr. Vlastimila Válka, CSc., MBA, aby si prohlédli některá pracoviště nemocnice, ale i část LF MU v Univerzitním kampusu a CEITEC.

Ve FN Brno si děti mohly „osahat“ přístroje, jako je CT, projít si pracoviště urgentního příjmu, ultrazvuk atd. „Smyslem bylo žákům ukázat, že ty přístroje jsou zde, že mají jedinečnou šanci s nimi v životě pracovat, ale pouze tehdy, pokud se budou učit a pokud zvládnou teoretickou přípravu,“ řekl prof. MUDr. Vlastimil Válek CSc., MBA. Zároveň dodal, že oblast vědy a výzkumu může být i pro tak malé děti velmi přínosná a poučná. „Je to jeden z mých projektů dostat do základních škol vědu a výzkum − ale tak, aby tomu žáci rozuměli,“ upřesnil prof. Válek.

Na otázku, co se jim líbilo nejvíce, odpověděli mnozí žáci 4. B, že to bylo zejména laserové lůžko, ale i laboratoř s pipetami. „Mně se líbilo, že jsem se mohl dotknout ultrazvuku,“ řekl jeden z žáků třídní učitelky Mgr. Drahomíry Němečkové. Ta ocenila zájem dětí o celý program. „Děti mají další motivaci a mohou přemýšlet o svém budoucím povolání,“ sdělila Mgr. Němečková.

Děti ze ZŠ Holzova prožily ve Fakultní nemocnici Brno velmi zajímavé dopoledne, které skončilo obědem, který pro ně nemocnice zorganizovala.

Tisková zpráva FN Brno-Bohunice

Osobnosti: