× Pohněme s tím. Společně!

TOP 09 podporuje letní zahrádky v centru Brna - přichází s vlastním návrhem.

21. 3. 2016

Radnice Brno-střed bez předchozí diskuze vydala novou metodiku a zdražila a zkomplikovala provoz letních zahrádek v centru Brna. TOP 09 s tímto postupem ostře nesouhlasí. Aby se předešlo tomu, že se zahrádky v centru vůbec neotevřeou, zastupitelé TOP 09  přichází s vlastním návrhem úpravy metodiky a vyhlášky o místních poplatcích.

„To, jak je metodika i vyhláška nastavená nyní považujeme za nehorázné podkopávání podnikatelské činnosti a tím i kultury v centru města. A zdaleka nejde jen o výrazné zdražení. Majitelé restauračních zařízení jsou zatěžováni zbytečnou byrokracií a doslova buzerací ze strany několika úřadů. Přidejme k tomu EET a kontrolní hlášení a zjistíme, že podnikatelům jsou tady házeny klacky pod nohy z více úrovní najednou,“ říká Bohumil Straka, člen ZMČ Brno-střed a předkladatel návrhu (TOP 09).

TOP 09 nechce jen kritizovat, ale snaží se být konstruktivní opozicí, proto přichází s vlastním návrhem úpravy metodiky a vyhlášky o místních poplatcích. Návrh upravuje ceny pronájmu veřejných ploch a ruší poplatek za podesty „Spravedlnosti, co se týče cen, dosáhneme jen těžko. Proč ale trestat majitele kavárny za to, že jim pronajímáme místo v horší kvalitě zdražením pronájmu a vyšší cenou za podestu?“ dodává Martin Brym, TOP 09.

Návrh dále zjednodušuje schvalovací proces, požaduje jasný grafický manuál pro posuzování zahrádek, ruší ze schvalovacího procesu Památkový ústav a zavádí pro podnikatele určitou formu investiční jistoty.

„Návrh na změny, který předkládá TOP 09, velmi vítáme. Konečně se někdo začal zabývat i praktickou stránkou věci. Dle tohoto návrhu bude proces zřizování a schvalování zahrádek jednodušší, a to jak pro nás restauratéry, tak i pro úředníky. A co je nejdůležitější – naši hosté a návštěvníci Brna nebudou nijak poškozeni například nutností navýšit ceny nebo neotevřením zahrádek,“ říká Pavel Podsedník, provozovatel restaurace Pivní základna.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK, tel.: 732 550 932, email: andrea.smolkova@top09.cz

V Brně 21. 3. 2016

Osobnosti: