TOP 09: Návrh RUD pomůže malým obcím a nepoškodí Brno

23. 5. 2012

Dnes vláda projednává návrh ministra financí na změnu RUD. Podle tohoto návrhu budou výnosy z daní rozděleny obcím spravedlivěji, než je tomu dosud. Malé obce získají více prostředků na zajištění služeb svým občanům a čtyři statutární města, Praha Brno, Ostrava a Plzeň, přijdou o výrazně méně financí, než bylo v původním návrhu. „Společně se Starosty naše strana dlouhodobě usilovala o novelu RUD, jejíž konečné znění je naším velkým úspěchem,“ zhodnotil vládě předkládanou novelu RUD Jan Vitula, krajský předseda TOP 09.

„S panem ministrem Kalouskem jsem, na rozdíl od vedení města, které jen zásadně nesouhlasilo s jakoukoliv úpravou RUD, dlouhodobě vyjednával a snažil se jej přesvědčit, že původní návrh byl pro město Brno příliš zatěžující,“ uvedl Jaroslav Kacer, zastupitel města Brna za TOP 09. „Jsem rád, že ministr financí z velké části naše argumenty vyslyšel,“ doplnil Kacer.

Město Brno tak nepřijde v následujících letech o 900 mil. Kč, ale jenom o 203 mil. Kč, což představuje pouhá 3%  příjmů města ze sdílených daní. „Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby město nepřišlo o žádné příjmy, ale podle mého názoru se jedná o velice dobrý kompromis, který lze považovat za velký úspěch. Výpadek příjmů ve výši 200 milionů by měl brněnský magistrát konečně donutit hledat úspory ve vlastních provozních výdajích, místo krácení výdajů na služby občanům nebo na investiční záměry,“ prohlásil Kacer.

„Případ startovacích bytů, informačního stánku na České, veřejných WC na ul. Joštova, směny Jalta pasáže a další jsou důkazem toho, že lze správu města Brna zefektivnit,“ uzavřel Kacer.

 

V Brně 23.5.2012

 

Petr Štědronský, krajský manažer TOP 09

email: petr.stedronsky@top09.cz

tel.: 737 273 887

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme