Radnice MČ Brno-Židenice podporuje mladé umělce

9. 5. 2016

Městská část Brno-Židenice navazuje spolupráci s VUT Brno. Cílem spolupráce má být obohacení veřejného prostoru o netradiční řešení a umělecké prvky a zapojení mladých a talentovaných budoucích architektů a umělců do veřejného dění.

Za projektem ARTE!FAKT, tedy workshopem pro studenty FAST VUT, oboru architektury, stojí židenický místostarosta Petr Kunc (TOP 09), který vedení fakulty s nápadem oslovil. "Radnice MČ Brno-Židenice nás oslovila s žádostí o pomoc při řešení některých veřejných prostor v jejím katastru. Uvědomili jsme si potenciál a rozhodli se, že uspořádáme workshop, který by řešil aktuální téma - vybavování veřejných prostranství uměleckými díly. Ve spolupráci s Fakultou výtvarných umění vytvoříme pro studenty obou škol možnost společně pracovat na projektu, který by veřejný prostor města řešil komplexně, ve vzájemné spolupráci architekta a umělce,“ vysvětluje Václav Kočí, odborný asistent FAST VUT.

Vzhledem k tomu, že Židenice historicky nemají přirozené centrum, pro první ročník ARTE!FAKTu byla vybrána dvě hlavní náměstí – Karáskovo a Juliánovské. „Prostor před kostelem na Karáskově náměstí si o umělecký artefakt přímo říká. Juliánovské náměstí sice už zdobí plastika Vysočina od sochaře Jiřího Marka, přesto si tento prostor zaslouží zamyšlení nad doplněním dalším výtvarným prvkem. Ten bude samozřejmě muset souznět s již realizovaným dílem. Sám jsem zvědavý, jak se s takovým zadáním studenti vypořádají,“ doplňuje Petr Kunc (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Židenice.

Práce bude probíhat formou workshopu, který bude mít zázemí v židenickém Dělnickém domě. "Workshop povedou, kromě dalších hostů a pedagogů, Marek Štěpán a Pavel Karous - oba aktivní obhájci propojení výtvarného umění a architektury. Studenti na začátku dostanou určitou teoretickou a faktickou výbavu, se kterou pak budou v týmech, vždy složených z architekta a umělce, pracovat. Vyzkouší si tak prakticky kreativní spolupráci, ze které si odnesou nejen skvělý zážitek, ale i spoustu informací, znalostí a postřehů, které pak budou snad ve své praxi využívat a dělat tak naše města, obce a krajinu kultivovanějsí a krásnější," upřesňuje Václav Kočí.

Výsledky práce studentů budou prezentovány v pátek 20. května od 16:00 v Dělnickém domě. Výtvarná díla budou dále vystavena na reklamních plochách městské části a na internetu. „Je to první ročník, doufám, že se nám podaří založit tradici spolupráce vysokých škol a obce. Témata pro další ročníky už mám,“ uzavírá Petr Kunc.

Kontakty:

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK, andrea.smolkova@top09.cz, 732 550 932

Petr Kunc (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Židenice,  kunc.zidenice@seznam.cz, 605 828 648

Václav Kočí, odborný asistent FAST VUT Brno, koci.v@fce.vutbr.cz, 541 147 475

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK