Radnice Brno-střed omezuje transparentnost veřejných zakázek

2. 5. 2016

Vedení MČ Brno-střed opět porušuje předvolební sliby a ukazuje svoji nekompetentnost. Tentokrát v případě transparentnosti zadávání veřejných zakázek. Zvyšuje nedávno snížený limit 50 000 Kč na 200 000 Kč. Úspory a veřejná kontrola tak z úřadu opět zmizí.

Na podzim 2015 starosta Martin Landa (Žít Brno) s velkou pompou oznamoval změny, které se týkají zadávání veřejných zakázek v MČ Brno-střed. Limitem pro puštění veřejné zakázky do otevřené soutěže, a ne jen pár předvybraným zájemcům, bylo schváleno 50 000 Kč. „To, že jakýkoli podnikatelský subjekt bude moct snadno a rychle podat nabídku je však minulostí. V tichosti se vedení radnice MČ Brno-střed snaží limit úpravou směrnice vyšroubovat na 200 000 Kč, tedy celý čtyřnásobek aktuální částky,“ upozorňuje Bohumil Straka (TOP 09), zastupitel MČ Brno-střed. Jde snad radniční koalici o návrat ke starým pořádkům a neprůhlednosti hospodaření? Pokud změna směrnice projde, zakázky do 200 000 Kč budou zadávány pouze jednomu předem vybranému subjektu. Ještě větších změn doznají zakázky na stavební práce, které budou veřejně soutěženy až nad hodnotou 2,5 milionu. O menší stavební zakázky se budou ucházet tři přímo oslovené firmy. „Na jednu stranu je Brno-střed zakladatelem spolku Otevřená města a na druhou dělá, co může, pro to, aby veřejnou soutěž a informovanost znemožnila,“ dodává Bohumil Straka.

Opětovné navýšení limitu radnice vysvětluje administrativní náročností. Administrativní náročnost je holý nesmysl. V Židenicích jsem limit stáhl ze 100 000 Kč na 50 000 Kč a vše funguje, jak má. A to jsme menší městská část, s méně úředníky, kteří by agendu měli na starost,“ vysvětluje Petr Kunc (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Židenice.

Dalším příkladem, toho, že snížení limitu dobře funguje, je městská část Bystrc, kde je limit dokonce na částce 15 000 Kč. „Zakázky nad 15 000 Kč také zveřejňujeme na webových stránkách úřadu včetně protokolu o výběru, kde jsou uvedeni všichni, kteří se na jednotlivé zakázky hlásí včetně nabídnuté ceny a po výběru dodavatele na web také samozřejmě doplňujeme veškeré uzavřené smlouvy,“ dodává Tomáš Přibislavský (TOP 09), místostarosta MČ Brno-Bystrc.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK, tel.: 732 550 932, email: andrea.smolkova@top09.cz

V Brně, dne 2. 5. 2016