× Pohněme s tím. Společně!

Radiolog Válek vyrazil za čtvrťáky

26. 4. 2016

Učení je hra, a to i v případě, kdy jde třeba o tak nezáživnou látku, jakou je pro některé anatomie člověka. Čtvrťáky ze Základní školy v brněnské Holzově ulici se o tom pokusil přesvědčit přednosta radiologické kliniky Lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity Vlastimil Válek.

Zajel za nimi se svými posluchači a s kufříkovým ultrazvukem. Děti mohly díky této technice pozorovat pohyb svalů, když hýbou prsty. Sledovaly, jak stéká vypitá voda do žaludku, viděly krev proudící cévami a navzájem si mohly zkontrolovat, že mají srdce, které pravidelně bije.

„Šlo o to, pobavit je, ukázat jim, že učení může být zábava, a navíc u nich odbourat i případný strach z lékařských vyšetření,“ řekl Právu profesor Válek. Se svými vysokoškolskými posluchači již plánuje výlety s ultrazvukem do dalších pěti tříd.
Tyto návštěvy základních škol jsou začátkem jeho projektu nazvaného Stojí za to se učit. Postupně by jej chtěl rozšířit a zapojit do něj více zdravotníků i školáků. „Cílíme na čtvrťáky. Pomalu jim ve škole přibývá úkolů a v životě povinností. Chceme, aby si v tom našli i trošku zábavy,“ doplnil Válek.

Redaktor Práva

Právo jižní Morava a Vysočina, 25. dubna 2016