24. 11. 2014

Tento článek vzniká ve chvíli, kdy jsem ve funkci místostarosty teprve týden a s většinou věcí se teprve seznamuji. Přesto se už podařilo několik věcí rozproudit.

 Jak jste si jistě všimli, před časem zmizely z velké části Židenic lavičky. A to nejen z parků ale i z dětských hřišť. Mým prvním úkolem tedy bylo zajistit, aby se co nejdříve namontovaly nové. Stejně tak na mrtvém bodě uvázla i rekonstrukce dětských hřišť, byť s její podobou vysoutěženou minulým vedením radnice nejsem zcela ztotožněn, zahájil jsem kroky k urychlenému dokončení tohoto projektu.

Jedním z klíčových témat našeho volebního programu byla rekonstrukce objektu Porhajmova 18. I zde předchozí vedení radnice práci započalo, byť opět ne příliš šťastně. Mým úkolem tedy je stanovit jasné zadání pro vytvoření studie využití tohoto objektu, předložit jej komisím a Radě MČ a následně vypsat soutěž na vypracování projektové dokumentace.

Spolu s Doc. Zdeňkem Pospíchalem bychom rádi podnikli měření kvality ovzduší ve škole Gajdošova a navrhli systém účinného větrání místností s ohledem na úsporu energií např. využitím zpětné rekuperace tepla. Nabízí se také možnost zapojit se do pilotního projektu využití nanonátěrů na bázi fotokatalytické reakce, které dokáží rozkládat částice Nox a SOx. Tento nátěr je již patentován v mnoha zemích světa a my bychom rádi ve spolupráci s firmou, která jej vyvinula a dále s Jihomoravským Krajem a ZŠ Gajdošova zahájili první aplikaci tohoto nátěru v Brně vč. sledování jeho účinnosti v podmínkách velké emisní zátěže, které je tato škola vystavena.

Samostatným tématem je pak zahájení procesu převedení smuteční síně do správy naší obce a zahájení kroků k její záchraně. Zde bych velmi rád spolupracoval nejen s vedením města Brna ale i s původním autorem návrhu prof. Ivanem Rullerem a Centrem obnovy památek architektury 20.století (COPA). Součástí projektu záchrany tohoto architektonického díla by měl být i koncept, chcete-li regulační plán, dalšího rozvoje Židlického hřbitova. Tento hřbitov má být dle platného Územního plánu rozšířen na přibližně dvojnásobek své stávající kapacity a bylo by tedy velmi vhodné a žádoucí, stanovit pravidla pro jeho rozvoj. Rád bych to kombinoval s individuální výsadbou stromů tak aby až se jednou hřbitov rozšíří, mělo už toto místo svého genia loci.

Na tyto první úkoly pak naváží další, jako je třeba problém organizace dopravy na ulici Viniční a Nopova nebo úprava umístění kontejnerů na tříděný odpad a jejich rozšíření. Jménem celé TOP 09 přeji všem občanům naší městské části krásné a pohodové prožití Vánoc a hodně úspěchů do Nového roku 2015.

Ing. Petr Kunc (TOP09), místostarosta pro územní rozvoj, dopravu a životní prostředí

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme