1. 1. 2012

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dnešek je prvním dnem v novém roce 2012, kdy většina z nás se ohlíží za minulým rokem a v mysli doufá v lepší vyhlídky v nadcházejícím roce. Pro některé začíná těžké období, ve kterém se pokoušejí naplnit svá předsevzetí. V tento den si dovolím i já poslat několik novoročních vět s vizí naší organizace.

Jsme mladou stranou, která již snad má za sebou porodní bolesti a komplikace, řev kvůli růstu zoubků i trhání prvních zkažených mléčných zubů. Puberta nás zřejmě také nemine, ale snad k nám bude shovívavější. Vším tím jsme si museli a musíme projít, stejně jako všechny ostatní strany v minulosti. Jedině čas totiž ukáže, jak to někteří z nás skutečně myslí.

V uplynulém roce jsme se snažili vytvořit podmínky tak, aby naše strana mohla dlouhodobě demokraticky fungovat. Pravidelně se vás snažíme informovat o jednotlivých přijatých usneseních, akcích i plánech apod. Nastavili jsme podmínky pro fungování odborných komisí, do kterých se může zapojit každý člen i nečlen. Výstupy a podněty z těchto komisí se regionální výbor pravidelně zabývá. Předsedové místních organizací se mohou účastnit jednání regionálního výboru, ne všichni však této možnosti využívají. Každý má možnost říci svůj názor a rozhodně za něj nebude ostrakizován. Každá otevřená diskuze v rámci struktur regionální organizace je vítaná, neboť jen tak můžeme skutečně dosáhnout našich cílů. V průběhu února uvidíme, jak zafungují dobrovolné zvláštní členské příspěvky, které budou platit členové regionální organizace s funkčními požitky či odměnami za výkon veřejných funkcí.

Od srpna jsme připravovali ples regionální organizace. Dobře víme, co ples s sebou přináší a nesmíme si dovolit ekonomicky nevýhodnou bilanci plesu. Proto jsme se nakonec v důsledku současné ekonomické situace rozhodli raději tuto vysoce společenskou akci zrušit a připravit jinou větší akcii na přelomu jara, které se budou moci zúčastnit členové i široká veřejnost. Budeme mít větší možnost získat více sponzorů na takto koncipovanou akci a snad se nám postupně podaří umořit dluh vůči centrální kanceláři, který jsme převzali od minulého vedení.

Nadcházející rok bude ve znamení předvolební kampaně před krajskými a senátními volbami, která jistě nebude jednoduchá. Bohužel naše vyhlídky nejsou nejrůžovější, neboť jsme součástí reformní vládní koalice. Budeme muset široké veřejnosti vysvětlit výhody našich reforem a snažit se získat adekvátní zastoupení naší strany v zastupitelstvu Jihomoravského kraje tak, abychom se zcela etablovali na všech úrovních ve státě.

Společně se pokusíme o to, abychom se stali jedinou transparentní pravicovou stranou na území města Brna a přesvědčili veřejnost o našich kvalitách. Není nejdůležitějším cílem být za každou cenu v koalici, ale daleko lepší je slyšet, že topáci jsou chytří a není možné si je jakkoliv koupit. Politika nemá být nejsnadnější cestou k získání majetku, jak to v některých případech je, ale snahou změnit veřejný život k lepšímu. Pokud budeme jednotní, upřímní, pracovití a trpěliví, máme jedinečnou šanci změnit dosavadní pohled občanů na politiku. Změna nepřijde z vrchu, ale my musíme s ní začít od spodu a musíme doufat či spíše věřit, že lidé s kariérním postupem nebudou degradovat ve svých názorech a postojích.

Na závěr bych si dovolil parafrázovat výrok Jana Wericha „Když už Topka jednou v Brně je, tak má koukat aby byla. A když kouká, aby byla, a je, tak má být tím, co se od ní očekává, a nemá být tím, co nikdy nechtěla na začátku nebyla, jak tomu v jiných politických stranách je.“

S přátelským pozdravem

Jaroslav Kacer