1. 1. 2013

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
dnešek je prvním dnem roku 2013. Stejně jako v loňském roce si vám dovolím poslat několik novoročních vět s ohlédnutím za rokem 2012 a vizí nejen naší regionální organizace do budoucna.
Stále platí, že jsme mladou stranou se všemi důsledky z toho vyplývajícími. Přesto jsme se stali politickým subjektem zcela etablovaným na všech úrovní politického života v České republice. V uplynulém roce jsme se mohli na celorepublikové úrovni vyvarovat několika negativních mediálních přehmatů, ale stalo se a doufejme, že jsme se z nich dostatečně poučili. Před námi je nyní jakási „puberta“ v podobě přípravy a realizace parlamentních a komunálních voleb, ve kterých budeme obhajovat naši pozici na politickém kolbišti a na základě všech pozitivních i negativních zkušeností ji snad přečkáme bez větší újmy. Vším tím si však musíme projít, stejně jako ostatní politické subjekty, a záleží jen na nás, zda skončíme v propadlišti politických dějin, či nikoliv.

Nyní se však vrátím k naší regionální organizaci. V uplynulém roce jsme pokračovali v dalších krocích a aktivitách, směřujících ke kvalitnímu a transparentnímu fungování tak, abychom nastavili základní demokratické principy pro dlouhodobé působení naší regionální organizace. Uspořádali jsme akci pro širokou veřejnost na hradě Veveří, první programovou konferenci, vzpomínkovou akci k výročí 17. listopadu a první setkání všech výborů místních organizací a regionálního výboru. Vydali jsme jako jediná regionální organizace politické strany výroční zprávu a sestavili jsme rozpočet regionální organizace na tento rok včetně stanovení harmonogramu projednávání. Podařilo se nám výrazně snížit vnitřní dluh vůči centrále TOP 09. Navázali jsme spolupráci s mezinárodními politickými organizacemi v rámci EPP a IRI. Připravili jsme a v současnosti dopracováváme projekt k zviditelnění regionální organizace a zapojení veřejnosti. I v Zastupitelstvu města Brna jsme již zcela respektovanou nejsilnější opoziční stranou, která se vyhýbá osobním útokům a zaměřuje se na věcnou stránku projednávaných otázek. Příkladem může být předložení alternativního rozpočtu statutárního města Brna na rok 2013.

Snad již v lednu proběhne první kolo přímé volby prezidenta republiky. Ať přemýšlím, jak dlouho chci, nevidím lepšího kandidáta než našeho předsedu, Karla Schwarzenberga. Pevně doufám, že se pan předseda dostane do druhého kola a nakonec se i stane důstojným představitelem České republiky. Nerad bych při jiném výsledku těchto voleb vyslovoval stejné tvrzení, jako můj kamarád v USA, když byl opět zvolen prezidentem Barack Obama a on prohlásil: „He is not my president.“ 
Před námi je rok plný sněmů, většinu místních organizací čekají místní sněmy, ve čtvrtek 16. května proběhne regionální sněm, následovat bude krajský sněm a v říjnu i celostátní sněm TOP 09. Následující rok bude také ve znamení příprav parlamentních a komunálních voleb. Bude nutné se zaměřit na intenzivnější získávání finančních prostředků. Zde je nutné také podotknout, že ne všechny místní organizace fungují a plní úkoly, vyplývající ze stanov či usnesení vyšších orgánů strany. Toto budeme muset rovněž společně zlepšit. 

Závěrem bych chtěl všem poděkovat za kvalitní a podnětnou spolupráci. Musím s hrdostí konstatovat, že jsme snad nejlépe fungující regionální organizací TOP 09 v rámci celé republiky. Před námi je však ještě hodně tvrdé práce a doufám, že se většina z vás do ní různou formou zapojí a dosáhneme tak společně dobrých výsledků. Není totiž nic horšího a nebezpečnějšího, než místo podnětných námětů či jiného zapojení prohlásit, že by se něco mělo dělat jinak, avšak na otázku jak, zazní pouze jinak a dále už je jen ticho.

S přátelským pozdravem a přáním všeho nejlepšího v novém roce 2013
Jaroslav Kacer
předseda regionální organizace TOP 09 Brno‐město

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme