Opozice požaduje odvolání starostky MČ Brno-sever

16. 12. 2013

Na základě skutečností z posledních týdnů se TOP 09 rozhodla, po poradě s ostatními opozičními subjekty v Zastupitelstvu MČ Brno-sever, na čtvrtečním zastupitelstvu 19. prosince 2013, odvolat starostku Sabinu Tomíškovou (ODS) a místostarostu Ivana Svobodu (také ODS). „Apelujeme na ČSSD, která je s ODS v koalici, aby přehodnotila svůj dosavadní postoj a nebránila tomu, aby mohla radnice MČ Brno-sever pracovat bez toho, že její dva čelní představitelé pravidelně navštěvují policejní výslechy či soudní stání,“ vyzval Pavel Wisman, zastupitel MČ Brno-sever za TOP 09.

Požadavek odvolání vygradoval po posledních událostech, kdy se posunulo stíhání místostarosty Svobody z roviny obviněný do polohy obžalovaný a jeho případ míří k soudu. „Je tedy navýsost jasné, že policie si je svým postupem v případu místostarosty Svobody dostatečně jistá,“ sdělil Wisman.

Obdobně se vyvíjí i případ starostky Tomíškové. „Již nejde jen o žalobu o 120 milionů na Bytasen, ale jak jistě všichni zaznamenali, před několika týdny došlo protikorupční policií k obstavení majetku firmy New BTS („Nový Bytasen“), další z firem starostky,“ řekl Wisman.

Již před komunálními volbami v roce 2010 bylo zřejmé, že žaloba podaná na firmu Bytasen, jejíž majitelkou a v té době ještě i ředitelkou byla jednička kandidátky ODS Sabina Tomíšková, bude problémem, se kterým se bude potýkat jakákoli koalice.

Jak jsme se mohli z následujícího policejního vyšetřování dozvědět, problémy se začaly nafukovat a pro koalici komplikovat na jaře roku 2013, kdy byla obviněna celé Rada MČ z let 1998 – 2002, jejíž součástí byl dnešní místostarosta Ivan Svoboda, opět z řad ODS.

Jako konstruktivní opozice, která se nesnaží jen bezhlavě kritizovat, jsme se tedy spolehli na vyjádření ČSSD a ODS, jejichž velká koalice ovládá radnici na Brně-severu, že situaci budou řešit. Zaznívala slova o presumpci neviny, která jistě brzy vyjde najevo – což jsme se rozhodli respektovat. Jak ovšem čas ukázal, tak nic takového se neděje.

„Je zřejmé, že finance v řádu milionů, vybrané z nájmů občanů a určené na opravu domů, byly použity pro jiný účel,“ dodal Wisman. Není v tuto chvíli podstatné, zda se nakonec najde nějaká skulina v zákoně, která tuto činnost zlegalizuje. Podstatné a nevratné je morální pochybení představitelů městské části a jejich zjevný zájem profitovat na veřejných financích – nikoli zájem občanů hájit. „Z tohoto titulu považujeme odvolání starostky a místostarosty z funkce jako prospěšné,“ uzavřel Wisman.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme