Okna kontroluje antimonopolní úřad

10. 12. 2013

Opozice tvrdí, že žabovřeská radnice chybovala při zakázce na výměnu oken v mateřských školách. Výběrové řízení měla vypsat tak, aby ho žádná firma nesplnila.

Brno­Žabovřesky – Kontrole antimonopolního úřadu čelí nyní vedení brněnské městské části Žabovřesky. Kvůli možnému zmanipulování zakázky na výměnu oken ve čtyřech školkách za víc než sedm milionů korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na to upozornil opoziční zastupitel Jindřich ZuziakTOP 09. „Myslím, že radnice zneužila zákon o veřejných zakázkách. Podmínky nastavila tak, aby práce odvedla předem domluvená firma,“ řekl Zuziak.

Veřejnou soutěž na výměnu 280 oken ve čtyřech mateřských školách vypsalo vedení Žabovřesk v srpnu. „Radnice v soutěži zadala podmínky, které nemohla splnit žádná firma,“ kritizuje postup radnice Zuziak.

Společnosti musely mít například nejméně desetiletou praxi nebo mít alespoň patnáct zaměstnanců. Také musely mít za sebou minimálně tři zakázky na výměnu oken ve školách za nejméně tři miliony korun. „Přitom je měla měnit za provozu. Domnívám se, že v České republice nebude moc škol, které si nechaly vyměnit okna při výuce,“ dodal zastupitel.

Do soutěže se nakonec nikdo nepřihlásil. „V takovém případě ji může zadavatel zrušit a vybrat jakoukoliv firmu prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění. A přesně o to možná radnici šlo. Mohla tak bez výběru oslovit firmu Oknoservis,“ upozornil Zuziak.

Podle Jiřího Krejči z Transparency International takové zadávací řízení omezuje soutěž. „Proto se může používat jen při mimořádných okolnostech. Musí to ale posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ podotkl Krejča.

Antimonopolní úřad potvrdil, že se podnětem zabývá. „Zjišťujeme, zda existují důvody pro zahájení správního řízení. O jakémkoliv případném postihu je ale v tuto chvíli předčasné hovořit,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Ušetřili 200 tisíc

Starosta Žabovřesk Pavel Tyralík manipulaci popírá. „Podmínky jsme nastavili tak, aby zakázku získala pouze zkušená firma. Výměna oken na těchto budovách totiž byla náročná. Tím spíš, že ji společnost musela zvládnout při plném provozu,“ vysvětlil starosta.

Minimálně patnáct zaměstnanců prý radnice chtěla proto, aby firma zakázku splnila co nejrychleji. „Plánovali jsme opravy dokončit před zahájením topné sezony, abychom ušetřili,“ sdělil starosta. Oknoservis výměnu oken dokončil na začátku prosince. „Vše stihli v termínu. Denně na zakázce pracovalo i dvacet lidí,“ pochvaloval si starosta. Školky tak podle něj letos za vytápění ušetří až milion korun.

Tyralík zároveň podotkl, že firma splnila i podmínky původního výběrového řízení. Podle Krejči by v tom případě byla zakázka v pořádku.

Městská část původně předpokládala, že za výměnu oken zaplatí sedm milionů osm set tisíc korun. Nakonec to bylo o dvě stě tisíc méně. „Z praxe vím, že předpokládaná cena při veřejné soutěži klesne o desítky procent, v tomto případě to jsou pouze dvě procenta,“ podotkl Zuziak. Podle Tyralíka ale byla nabídka Oknoservisu nejvýhodnější.

Firma tak vyměnila okna v mateřských školách na náměstí Svornosti a v ulicích Gabriely Preissové, Plovdivské a Voroněžské. Poslední budovu má v nájmu I. Německé zemské gymnázium. I proto se Zuziakovi oprava nelíbí. „Je zvláštní, že městská část věnuje peníze na opravu objektu, ve kterém je soukromá instituce. Navíc platí nájem jen korunu ročně,“ podotkl. Starosta upozornil, že nájemce v domě provozuje i bezplatnou pedagogicko­psychologickou poradnu, a proto je nájem jen symbolický.

Vladimíra Krejsová

Brněnský deník, 10.12.2013, strana 2, Brno

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme