13. 3. 2014

Každá obec má svá tajná, záhadná místa, taková svoje Stínadla a naše Židenice jich dokonce mají hned několik. Jednomu z nich se říká „Skautská vyhlídka“. Je k nevíře, že ona úzká klikatá cesta, která vede z ulice Hrozňatova k židenickému hřbitovu, má své jméno, které je dokonce zaneseno v mapách města. Jmenuje se „Ve Vinohradech“ a prochází kolem zahrádek, bývalých vinohradů. Rádi ji využívají pejskaři, běžci, tu a tam i cyklisté, maminky s terénními kočárky nebo zamilované páry dychtící po romantické procházce.
V posledních letech ale celá cesta i okolní zahrádky trpí nájezdy sběračů kovů, kteří do sběren začali odnášet i části plotů a branky a v různých částech vznikly černé skládky. Jedním z takových míst je i vyhlídka, přezdívaná Skautská, na kterou narazíte pár desítek metrů za ulicí Hrozňatova.
Jako otec dvou malých dětí, který má v této lokalitě svou zahrádku, jsem vysloveně trpěl, když jsem musel kolem skládky, která zde vznikla, procházet. Situace s krádežemi a hromaděním odpadu už překročila únosnou mez. V tu dobu jsem náhodou potkal jednoho člena skautského oddílu, a když jsem mu přiblížil, v jakém stavu se vyhlídka nachází, neváhal a nabídl pomoc. Slovo dalo slovo, já jsem koupil pytle na odpadky, pracovní rukavice, nabrousil nůžky a řetězy do pily, žena uvařila kotel guláše, skauti zapůjčili nářadí a vrhli jsme se na věc. Sobota ráno, sraz u kostela, 15 skautů z různých oddílů (13. střediska Hiawatha Brno a 10. střediska Mafeking Brno) a já vyrážíme na úklid. Už po poledni bylo jasné, že tak krásný výhled, jaký se díky naší práci otevřel všem kolemjdoucím, nemá jen tak nějaká městská část! Panorama Brna z tohoto místa má až mystický nádech, který navíc podtrhuje křížová cesta a bývalý vodojem za zády.
Do ekodvora jsme odvezli přes 1800 kg odpadu, spálili neuvěřitelnou hromadu větví a vrchovatě naplnili dva vozíky dřeva pro skautskou základnu. Nebudu zastírat, byla to dřina, ale při tak nádherném počasí, jaké tu sobotu panovalo a díky obrovské podpoře všech kolemjdoucích jsme ji ani nevnímali. Celou plochu je ještě třeba vyčistit od zbytků skel, doplnit o odpadkové koše či opravit plot, ale v tomto ohledu tak trochu počítáme s pomocí obce, nebo alespoň Nadace Veronica, kterou jsme požádali o finanční podporu projektu.
Přijďte se na vyhlídku podívat!

Ing. Petr Kunc a Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko Hiawatha Brno
P.S.
Nedalo mi to a hned v neděli ráno jsem musel na vyhlídku vyběhnout, abych se na ni znovu podíval. Slunce vycházelo a na improvizované lavičce seděl zamilovaný pár. Stálo to za to.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme