Židenická radnice přispívá k ochraně životního prostředí

27. 4. 2015

V rámci revitalizace zeleně na Bílé hoře byly vykáceny staré suché stromy, které uvolnily místo novým sazenicím. Ve starých stromech však často hnízdí ptáci. Aby nepřišli o možnost hnízdění ve „své“ lokalitě, rozhodla se zde obec umístit ptačí budky. Uvažuje se také o zřízení obecního včelstva.

Ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody jsme vytipovali druhy a počet ptačích budek i jejich umístění. Celkem jsme jich umístili 24,“ sdělil místostarosta Petr Kunc. Při tom náklady nebyly vysoké. Na výrobě ptačích budek spolupracovali členové Českého svazu ochránců přírody, cena za jednu budku se pohybovala od 225 do 335 Kč, celková cena včetně montáže činila 9.785,- Kč, “ dodává Kunc.

Budky však budou sloužit nejen pro hnízdění ptáků, ale i ve vzdělávání. V rámci environmentální výchovy budou děti a žáci škol moci sledovat roční životní cyklus ptactva v jejich městské části. Radnice by chtěla zapojit nejen děti z přírodovědné stanice Kamenačky, ale i děti z mateřských škol či žáky škol základních.

Zřízení obecního včelstva

Na základě podnětů občanů a i z důvodu vysazení nového třešňového sadu na Bílé hoře pak také obec prověřuje možnost zřízení obecního včelstva.  Umístění a počet úlů konzultuje s Českým svazem včelařů. Jelikož má Bílá hora sloužit jako odpočinkový park, případná včelstva se umístí raději mimo tuto návštěvníky exponovanou zónu. Včely sbírají med až ze vzdálenosti 5km, proto lze úly umístit například do zahrádek, které jsou mezi Židenicemi a Vinohrady nebo v lokalitě Údolíček. Co se nákladů týká, pořízení jednoho úlu pohybuje do 5tis. Kč, cena včelstva je mezi 2-3 tisíci,“ sdělil Kunc.

Pokud by záměr vyšel, produkovaný med by mohl být rozdělen v poměru 2:1 mezi včelaře a obec. Předpokládaná výtoč medu by pro 4 úly byla cca 90kg, obec by tedy získala přibližně 30kg medu za rok. Radnice by med dala mateřských školkám a zbytek by využila jako drobný dárek jubilantům nebo novým občánkům Židenic.

TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme