16. 3. 2015

Prší do ní, opadává její kamenný obklad, torza uměleckých děl se válí po zemi, místy se dovnitř prodrala zeleň, z atiky roste bříza. Řeč není o fotbalovém stadionu či hotelu Avion, ale o stavbě nemenšího významu, židenické smuteční síni. Návrh pochází z dílny nestora brněnské architektury, pana prof. Ing. arch. Ivana Rullera, autora staveb jako je hala Rondo, Ingstav, pavilonu E na BVV,  či spoluautora projektu Janáčkova divadla Brno.

‚‚Tato unikátní stavba je zavřena už 7 let. V roce 2011 byla síň rozhodnutím RMB určena k demolici. Naštěstí se na to v tehdejším rozpočtu nenašly peníze a památka stojí dál,‘‘ vysvětluje Petr Kunc, místostarosta Židenic.

Výborná poloha, skvělá dopravní obslužnost

Smuteční síň je výhodně situovaná v rámci města Brna. Navíc samotná stavba leží na druhém největším hřbitově v Brně, kde územní plán počítá s rozšířením jeho plochy na skoro dvojnásobnou velikost (ze stávajících 80 000m2 až na 140.000m2). Kapacitní parkoviště čítající 171 míst je velmi dobře dopravně dostupné. Je tedy patrné, že důvody pro zachování a znovu zprovoznění síně tu jsou.

‚‚Ve spolupráci s magistrátem připravila městská část žádost o dotaci z Operačního programu životní prostředí, díky které je možné vyměnit prvky vnějšího opláštění budovy za nové. Podaří-li se dotaci získat, bude to první a velmi významný krok k záchraně této památky,‘‘ sdělil Kunc. ‚‚Velký dík patří panu náměstkovi primátora Martinu Anderovi a řediteli Správy hřbitovů Ing. Marku Šamšulovi, bez jejichž pomoci by záchrana byla prakticky nemožná,‘‘ dodal.

Budoucnost smuteční síně

Cena za záchranu smuteční síně je stále předmětem spekulací. Pohybuje se od optimistických 12 mil až k pravděpodobně nereálným 32 mil Kč.  Podle posledních průzkumů by se cena mohla pohybovat kolem 16 mil Kč bez interiéru.

Budoucnost smuteční síně, podaří-li se jí zachránit, je pak možná v několika verzích. První je, že ji nadále bude provozovat Správa hřbitovů, další alternativou je její pronájem například pohřební službě, která by zde mimo pořádání obřadů mohla mít i své sídlo a městu by odváděla nájem. ‚‚O svěření do své péče také uvažuje samotná městská část Brno-Židenice,‘‘ uzavřel Kunc.

Petr Kunc

místostarosta Brno-Židenice