13. 2. 2012

a já jsem zvyklá na pořádek na operačním sále.... tak přesně s tímhle jsme vstupovala před rokem a něco do voleb. Občan totiž od radnice v Horní Dolní, v Karlově Studánce nebo v Židenicích chce hlavně dvě věci: Aby bylo na ulici bezpečno a aby tam byl pořádek.

1. V Židenicích zrušili služebnu Policie ČR, ale o tom někdy jindy.

2. Letos se v Židenicích uklízelo 6x, konkrétně na Kuklenské 20.4. 2.6. 11.8. 15.9. 18.10. a 1.11., ale je tu opravu uklizeno, nebo se jen uklízí? A je uklizeno i jindy než v den úklidu?


Dovolím si tvrdit, že ne. Můžeme si za to sami: házíme odpadky na zem, občas někdo rozkopne popelnici, tu a tam cosi odpadne od auta. Ale taky padá listí, jezdí auta ze staveb, popeláři sem tam něco vysypou.

A teď k úklidu: V zimě se v Židenicích uklízí jen sníh - ostatní se nechá tak, zima trvá v Židenicích půl roku: od 1.11. do 20.4. Sníh všechno schová, jen aby napadl.

A tak od listopadu čekáme ať už se sněhem nebo bez něj: všude prach, pet-flašky, papíry. Vydržíme, oni přijedou...a opravdu v dubnu se chystá zázrak: na ulici neparkují tu auta, ti, co na to zapomněli, mají hlouběji do kapsy; odtahová firma si mne ruce a světe div se, děti koukejte: takhle vypadá pán s koštětem, který uklízí a tohle je autíčko, které ten nepořádek odveze. A tenhle zvláštní úkaz, kterému se říká čistění vozovek se nám do října zopakuje celkem 6x. Pozor, na chodníku a v kójích pro stromy ovšem ten binec zůstane, protože se čistí vozovky a pokud si chodník nezametete sami, tak se na to budete koukat dál.

Na dotaz, proč se neuklízí, kdy je třeba, a k tomu pořádně, dostávám už rok od vedení radnice stále stejnou odpověď: Úklid se musí naplánovat, nahlásit na Město, aby se zajistily úklidové čety a odtahová firma.

Na dotaz, kdy bude uklizeno, jsem odpověď stále nedostala.


Ráda bych našim radním sdělila jedno tajemství: Vážení pánové, neporučíte větru ani dešti. Sníh i listí budou padat jak uznají za vhodné, odpadky se na ulici objeví zcela určitě, bláto ze stavby taky. Nevím, jak vy, ale já doma uklízím, jak je třeba a ne podle ročního plánu. A nepotřebuji k tomu žádnou speciální kompetentní osobu, která mi to nalajnuje. A dokonce se neptám ani na Magistrátu města Brna, jestli smím. Ale vím, že mimo to, 2-3x ročně musím udělat velký úklid a určitě nebudu umývat okna, když mrzne a drhnout podlahu, když mám zítra malovat.

Nejen v Židenicích by mělo být uklizeno. A to jak na silnici, tak na chodníku, a vyhrabané i odpadky z travních ploch. A ne jen 6x za půl roku, ale tak, jak je třeba, tedy vlastně pořád. Protože to je ta jedna ze základních věcí, kterou občan od radnice chce - MÍT TAM, KDE ŽIJE, POŘÁDEK.



MUDr. Dagmar Seidlová, TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme