26. 8. 2013

V dnešní době ještě stále převládá mylný trend nazývaný snižování energetické náročnosti budov. Tento trend se jistě brzy ukáže jako slepá ulička, proto s obdivem vzhlížím k realizacím naší MČ, která tomuto trendu nepodlehla, jde příkladem a domy nezatepluje.

S tímto progresivním postupem nelze než souhlasit, vždyť přece provedení zateplení by celou zakázku prodražilo, pak by se snadno mohlo stát, že by se nejednalo o podlimitní zakázku, muselo by se vypsat výběrové řízení, a kdo ví, jaké firmy by se mohly přihlásit! Takto se obešlou jen staré známé a prověřené. Posuďte sami, například i odhad nákladů realizace stavby je obdivuhodný a městská část si za něj zaslouží pochvalu- předpokládaná cena zakázky 1.700.000,- Kč, vítězná cena 1 669 735,21 Kč, tomu se říká trefa. Navíc zakázku vyhrál pan Ščuka s firmou Cooptel, což je zajisté záruka kvality. Proč tedy utrácet peníze za složitá výběrová řízení s nejasným koncem. Naštěstí si je toho naše městská část vědoma a otevřená výběrová řízení vypisuje minimálně, pokud vůbec. Také se velmi osvědčil systém, kdy projektant současně provádí i stavební dozor. Výrazně se tím omezily chyby v projektu, vlastně už žádné nejsou.   Uvědomme si, že zvýšené náklady za zateplení by platila obec, kdežto účet za plyn či elektřinu k vytápění si platí sám nájemce, proč tedy do toho investovat? Ano, škarohlíd by mohl říct, že pokud děláte novou fasádu, kde máte lešení, stěrku, probarevnou omítku, oplechování apod. tak cena tepelného izolantu je už marginální, ale kdo by poslouchal škarohlídy, že.

Vedení naší obce musíme pochválit i za další, neméně progresivní metody. Například se osvědčilo zavlažování nového „parku“ (místo bývalého hřiště) na Krokove, a to i během deštivých měsíců. Pro krásný trávník je dostatek závlahy důležitý a proto jistě nebude nikomu líto, že za 50m3 vody zaplatila obec 50.000,- Kč. Za ten trávník to stojí, běžte se podívat. Aby byl trávník krásný, je nutné jej dostatečně hnojit. Ani zde nejsme pozadu, na plochu cca 800m2 obec zaplatila 800tun hnojiva. Tuna na metr čtvereční tomu říkám dobře prohnojený trávník!

Ing. Petr Kunc, TOP 09

 

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme