Začarovaný sběrný dvůr

17. 4. 2015

Ještě v minulém roce sloužilo občanům Židenic sběrné středisko odpadů v ulici Nezamyslova. Kvůli složitým majetkových vztahům se však město Brno rozhodlo tento dvůr zavřít. Jako náhrada nyní funguje středisko A.S.A. na Malé Klajdovce. Původní místo ale většině obyvatel vyhovovalo více, proto se jej TOP 09 snaží znovu obnovit.

Celou situaci označuje Petr Kunc za tzv. gordický uzel, který se zatím nedaří rozetnout. Pozemek původního sběrného dvora je totiž ve vlastnictví fyzické osoby a přístup z veřejné cesty k němu vede přes pozemek dalšího majitele. Sousední pozemek naopak patří železniční správě. Na vybudování nového střediska dle evropských standardů lze sice čerpat dotace, je však nepřípustné, aby stálo na cizím pozemku. Teprve až část území přiléhající ke stávající tramvajové trati je v majetku statutárního města Brna. Přes tento pozemek však vedou kabely vysokého napětí, jejichž přeložení není z finančního hlediska reálné. Aby toho nebylo málo, zrušením Aktualizace územního plánu se také změnil status těchto ploch a pro středisko odpadů je možné využít jen původní pozemek v soukromém vlastnictví. Navíc má nad tímto územím v budoucnu vést nově přeložená trať tramvaje „osmičky”.

‚‚Ač se snažíme, obnovení sběrného dvora v tomto místě příliš reálně nevypadá,‘‘ uvedl Petr Kunc. Alternativou by mohl být pozemek bývalých stavebnin u Kauflandu, zůstává ale otázkou, zda takového pozemku není škoda. Časem se dá totiž očekávat, že význam přestupního uzlu mezi nádražím a Kauflandem výrazně poroste. ‚‚Nevzdáváme se. Jedno místo, kam by šlo toto středisko umístit, jsme snad přece jen našli. Nyní prověřujeme soulad s legislativními požadavky. Pokud budeme úspěšní, nové moderní sběrné středisko v Židenicích vznikne, ‘‘uzavřel Kunc.

Volby:
2014 zastupitelstva obcí - Brno-Židenice - 1. Petr Kunc